Bu gün 2020 yılının son çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 6,7 büyüdüğü açıklandı.

Cumhuriyet tarihi ülkemizin ekonomik büyüme ortalaması yüzde 3,7’dir.

Ülkemizin yerinde sayabilmesi stabil kalabilmesi varlığını koruyabilmesi yeni doğumlara iş alanları bulabilmesi için ekonomisinin ortalama 2,8 büyümesi gerekmektedir zaten.

Yani ortalamada yılda 2,8 den aşağıda kalan büyüme oranı aslında ekonomik olarak gerilediğimiz anlamına gelir.

Devletimizin açıkladığı her rakam devletimizin yetkililerinin ağzından çıkacak her söz biz devletin vatandaşları için çok önemli ve doğru varsayılır.

Herhangi bir devlet açıklamasından hiç kuşku duymazdık, devletimizin açıklamalarından bir gün kuşku duyacağımız aklımıza bile gelmezdi.

Şüphesiz her Türk vatandaşı bir yıl çeyreğinde ekonomisinin yüzde 6,7 büyümesini ister.

Ekonomik refahın artması devletimizin milletimizin bekası için gelecek nesillerimizin bu topraklarda sağlıklı, güvenli, başı dik, bağımsız yaşaması için en önemli gereklerdendir.

Hep sokaklarda ve insanlarla beraber yaşıyoruz ve sıradan insanların ekonomisinin son çeyrekte değil 6,7 büyümesi aksine belki de yüzde 25 küçüldüğünü görüyor ve şahit oluyoruz.

Ekonominin yüzde 6.7 büyüdüğünü iddia ettikleri son çeyreğin başlarında ABD doları 7 TL civarında iken, çeyreğin sonlarında 8 TL civarındadır (gerçi emekli maaşlarımızı dolarla almıyoruz ama samanı dolarla ithal ediyoruz) ülke sathında üretime ve tüketime dönük tüm emtia, çarşı pazar fiyatları, gıda ve giyim fiyatları tutulamaz halde.

Yoksa ülke sathında yaşadığımız yüksek pahalılaşmayı bir büyüme olarak mı anlıyorlar.

Sıradan insanların asgari ihtiyaçlarına ulaşamaması durumunu büyümek olarak mı kabul edeceğiz?

Sanki dalga geçiliyoruz.

Belki ülkemizin küçük bir bölüm insanının ekonomisi yüksek bir büyüme sağlamıştır ama zaten bu küçük oligark guruplarının ekonomilerinin aşırı büyümelerine yıllardır şahit oluyoruz.

Ama halkın ekonomisi değil büyümek aksine çok küçüldü.

Covid salgınında hayatını kaybedenlerin sayısında hasta sayısında entübe sayısında söylenen yalanlar gizlenen rakamlar nasıl ortaya çıkıyorsa.

Ekonominin büyüdüğü yalanının halk nezlinde ortaya çıkmasının ömrü bir vatandaşın mahallesindeki marketine veya semt pazarına alışveriş yapmaya gitmesine kadardır.

Siyasi açıklamalara bir şey diyemeyiz inanırız inanmayız çünkü konuşması kendisini bağlar.

Ama devlet adına yapılan veya yapılacak açıklamalarda devletin sözünü yere düşürmeyecek ciddiyetti muhafaza etmeliyiz.