Başbakan’ın açıklamasından önce okuldan çıktıkları anlaşılan sanıklar tahliye oldu.

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi öncesinde ve sırasında Tuzla Piyade Okulu’ndaki faaliyetlere ilişkin dava, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Savcılık mütalaasında geçen hafta 36 sanık için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilirken, 3 sanığın beraati ve bir firari sanığın da dosyasının ayrılması istendi. Mütalaadan sonra da 33’ü tutuklu 40 sanığın yargılandığı davada verilen ara kararla eski piyade teğmenler Yunus Emre Ediz, Yunus Enver Sarıaslan, Ahmet Ağaç ve Hüseyin Filibe’nin tahliyesine karar verildi.

15 Temmuz akşamı, komutanları tarafından kendilerine ‘askeri kamp ve lojmanlara terör saldırısı olacağı’ söylenerek çağrıldıklarını bildiren eski teğmenler, emniyet sağlamak amacıyla göreve gidileceğinin kendilerine iletildiğini savundu. Eski piyade teğmen Yunus Emre Ediz, bu nedenle okula gelmeleri yönünde talimat aldıklarını söyledi. Okuldan çıktıktan sonra yolda darbe girişiminden haberdar olduklarını kaydeden Ediz, daha sonra araçla okula döndüklerini anlattı.

Tutuklu sanıkların tahliyesinin, okuldaki güvenlik kamerasındaki bir hatanın fark edilmesi üzerine gerçekleştiği belirtildi. Savcılık mütalaasında sanıkların okuldan 23.25’te çıkış yaptıkları yer alırken, kamera saatinin gerçek zamanlı saatten 24 dakika 45 saniye ileride olduğu ifade edildi. Bu detaya dikkat çeken Ediz’in avukatı da Başbakan Binali Yıldırım’ın 23.10’da bir televizyon kanalına bağlanarak canlı yayında darbe girişiminden bahsettiğini ve bu andan itibaren ‘terör eylemi var’ denilip götürülen müvekilinin de bulunduğu aracın geri döndüğünü kaydetti.

Bu detayın, verilen tahliye kararında etkili olduğu öğrenildi. Teğmenler, 10 dakikalık hatanın tespit edilmesiyle ile serbest kaldı.

Editör: TE Bilişim