KİLİS'te, Fırat Kalkanı Harekatı’nda görevli askerlerin kaldığı konteynerlerden oluşan geçici askeri birlikte sabaha karşı bilinmeyen nedenle çıkan yangın, karadan ve havadan müdahale ile 5 saatte güçlükle kontrol altına alındı. Çıkan yangında dumandan etkilenen 10 asker hastanede tedaviye alınırken, ısınan mühimmatın patlaması korkuya yol açtı. Çevredeki araziye dağılan mühimmatlar ise kontrollü olarak imha edildi.

Kilis- Gaziantep karayolunun 15'inci kilometresinde, Fırat Kalkanı’nda görevli Özel Kuvvetler Komutanlığı ile başka birliklere bağlı askerlerin kaldığı geçici askeri birlikteki konteynerlerde saat 04.00 sıralarında bilinmeyen nedenle yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle mühimmatın bulunduğu depoya sıçrayan yangın, patlamalarla birlikte genişledi. İhbarla birlikte bölgeye çok sayıda sağlık, itfaiye ve kurtarma ekibi ile güvenlik gücü sevk edildi.

Polis ve jandarmalar bölgede önlem alıp Kilis-Gaziantep karayolunu çift yönlü trafiğe kapattı. Kilis ve Gaziantep’ten belediyeler ile sanayi bölgelerinden sevk edilen itfaiye ekipleri ve Orman Genel Müdürlüğü'ne ait helikopterle yangına karadan ve havadan müdahale edildi. Karadan patlamalar nedeniyle ekiplerin güçlük çektiği yangına, Orman Genel Müdürlüğü'nün helikopteri, yakın mesafede bulunan Seve Barajı'ndan yangın bölgesine su taşıdı.

10 ASKER DUMANDAN ETKİLENDİ
Yangında birlikte bulunan askerler kısa sürede tahliye edilirken, dumandan etkilenen 10 asker sağlık görevlileri tarafından ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesi'ne taşındı. Acil serviste oksijen tedavisi uygulanan askerler, taburcu edildi.

5 SAATTE SÖNDÜRÜLDÜ, MÜHİMMATLAR PATLATILDI
Takviye ekiplerin de müdahalesiyle yangın yaklaşık 5 saatte güçlükle kontrol altına alındı. Soğutma çalışmalarının sürdürüldüğü bölgede patlamalarla birlikte çevredeki arazilere sıçrayan mühimmatlar, güvenlik güçleri tarafından kontrollü şekilde patlatılarak imha edildi. Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan ve Belediye Başkanı Hasan Kara'nın da olay yerinde inceleme yaptığı bölgedeki yangının soğutma çalışmaları sürdürülüyor.

BÜYÜK HASAR
Sabaha karşı çıkan ve karadan ile havadan yoğun müdahale sonucu 5 saatte kontrol altına alınan yangında askerlerin kaldığı çok sayıda konteyner, yanarak kullanılamaz hale geldi. Askerlere ait eşyalar ile araçların da kullanılamaz hale geldiği yangın yerinde ekipler malzemelerin tahliyesi için de çalışma yaptı.

KİLİS VALİLİĞİ: CAN KAYBI YOK, 10 ASKER HAFİF YARALI
Kilis Valiliği tarafından yangınla ilgili yapılan açıklamada can kaybının olmadığı, 10 askerin ise dumandan etkilendiği belirtilerek şöyle denildi:
"Kilis- Gaziantep karayolunun 15'nci kilometresinde askeri birliğin barınma merkezinde yangın çıkmış, yangın rüzgarın etkisi ile mühimmatın bulunduğu depoya sıçrayarak patlamaya ve yangının büyümesine yol açmıştır. Herhangi bir can kaybı bulunmamaktadır. Dumandan hafif derecede etkilenen 10 askerimiz Kilis Devlet Hastanesinde tedavi altına alınmış olup, Kilis ve Gaziantep İtfaiye ekiplerince söndürme ve soğutma çalışmalarına başlanmıştır."

ASKER KALIYORDU
Kilis'te askerlerin kaldığı geçici birlikte çıkan yangınla ilgili soğutma çalışmaları devam ediyor. Yangın çıkışının ardından birlikte bulunan 350 askerin kendi çabalarıyla barınma alanından uzaklaştıkları öğrenildi. Fırat Kalkanı Harekatı'nda görevli askerler, kent merkezindeki birliklere taşınırken, dumandan etkilenen 10 asker ise Kilis Devlet Hastanesi'ndeki tedavilerinin ardından taburcu edildi.

BÜYÜK HASAR OLUŞTU
Elektrik kontağından kaynaklandığı tahmin edilen yangının çıkış sebebinin, soğutma işleminin tamamlanması ve çevreye yayılan mühimmatların temizlenmesinin ardından yapılacak incelemeyle ortaya çıkacağı kaydedildi. Bu arada birlikte çok sayıda askeri araç ile malzemenin yanmasıyla büyük çaplı hasar oluştu.
 

BELEDİYE BAŞKANI: CAN KAYBININ OLMAMASI TESELLİMİZ
Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, yangının çıkış nedeninin henüz tespit edilemediğini söyledi. Bir itfaiye aracının da hasar gördüğünü belirten Kara, maddi olarak büyük kayıp olduğunu dile getirerek şunları söyledi:
"Öncelikle Silahlı Kuvvetlerimize ve tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Henüz tespit edemediğimiz nedenden dolayı Silahlı Kuvvetlerimizin geçici barınma merkezinde bir yangın çıkıyor. O yangın, rüzgarın etkisiyle hızlı şekilde yayılıyor ve cephanelik olan bölümlere geliyor. Biz saat dört çeyrek gibi haber aldık. Hatta ilk giden itfaiye ekibimiz olay mahallinden camına şarapnel parçası çarpması sonucu geri dönmek zorunda kalıyor. Oraya intikal ettiğimizde cephaneliklerde yoğun bir patlama sesleri vardı. Biraz patlama sesleri azalınca bizim Kilis Belediyesi itfaiye ekipleri ilk önce, ondan sonra Gaziantep Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti. Hatay'dan yardım istedik. Özellikle Orman Bakanlığımızın da helikopteriyle beraber soğutma çalışmaları halen devam ediyor. Tek tesellimiz can kaybının olmaması."

ARAZİYE YAYILAN MÜHİMMATLAR İMHA EDİLİYOR
Kilis'te askerlerin kaldığı konteynerlerden oluşan geçici birlikte sabaha karşı çıkan yangın havadan ve karadan yapılan müdahale ile söndürüldü. Yangının ardından olay yerine giden Kilis Valisi Mehmet Tekinarslan, Belediye Başkanı Hasan Kara, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan  Şahin ve yetkililer incelemede bulundu. Tedbir amaçlı halen Gaziantep-Kilis karayolunun ulaşıma kapalı tutulduğu bölgede yangın sırasında meydana gelen patlamalarda depodan çevre araziye yayılan mühimmatlar araştırılıyor. Arazi taramasında bulunan mühimmatlar da görevliler tarafından kontrollü şekilde imha ediliyor.

Editör: TE Bilişim