İddianamede, eski tuğamiralin randevu defterindeki 16-21 Temmuz 2016 tarihi arası sayfaların tümünün üzerinin çizildiği bilgisi yer aldı.

Darbe gecesi Vali Özdemir Çakacak ile kaymakamların gözaltına alınması emrini veren ve uzun süre teslim olmamak için direnen dönemin Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral  Demirhan dahil asker, sivil memur ve polis 25'i tutuklu sanıklar hakkında, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ne karşı silahlı isyan, silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla Mersin 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

4'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR

Haklarında 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 78'er yıl ağır hapis cezası istenen zanlılar adliye dışında ve içinde alınan yoğun güvenliğin ardından duruşma salonuna getirildi. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada önce iddianame okundu.

RANDEVULARINI İPTAL ETMİŞ

Başsavcı Vekili Ömer Güngör tarafından hazırlanan 462 sayfadan oluşan iddianamede  darbe girişimi gecesine ilişkin kamera kayıtları, telefon mesajları ve telsiz konuşmaları başta olmak üzere çok sayıda delile yer verilirken, darbe girişiminin Mersin'deki yöneticisi olarak gösterilen dönemin Garnizon Komutanı Demirhan'ın makamında bulunan bir evrakta, 16-21 Temmuz tarihlerindeki tüm randevu ve planlamalarının üzerini çizerek iptal ettiği belirtildi.

Demirhan'ın, kendisine bağlı birlik komutanlarına darbe girişim gecesi, "Durum değişti, toplanma planı uygulanacak, personelin toplanması gerektiği" şeklinde emir vererek tüm personeli görev başına çektiği, lojmanından çıkarken nöbetçi askerlere, "Askerler, kapıya polis geldiği zaman almayacaksınız, gerekirse vuracaksınız" diyerek emir verdiği de iddianamede yer alıyor. Demirhan'ın darbe gecesinde makamına gelerek kendisine bağlılık mesajını ileten Müdür Dağdelen ile işbirliği yaparak, polis telsizinden sıkıyönetim ilanı yapmaya çalıştığı da iddianamede vurgulandı.

Kaynak: dha