1 Milyon 708 Bin Adayın Kader Günü
Kamuda görev almak isteyen 1 milyon 708 bin 329 aday, bugün düzenlenecek 2026-KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür oturumunda ter dökecek.

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) maratonu, 6 Eylül Pazar günü yapılacak Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuyla başlayacak. Sınav, Türkiye’nin 81 ili ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti Lefkoşa’da toplam 145 sınav merkezinde gerçekleştirilecek.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, yılın en geniş katılımlı sınavlarından biri olan oturuma 1 milyon 708 bin 329 adayın başvurduğunu açıkladı.
120 SORU İÇİN 130 DAKİKA VERİLECEK
Saat 10.15’te başlayacak Genel Yetenek-Genel Kültür oturumunda adaylara toplam 120 soru yöneltilecek. Sınav süresi 130 dakika olacak ve oturum saat 12.25’te tamamlanacak.
Adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. Ek süre kullanması uygun bulunan engelli adaylara ise 30 dakikaya kadar ilave süre tanınacak.
SINAVA KİMLER KATILACAK
Bugünkü oturuma, lisans mezunu olan veya sınav sonucunun geçerlilik süresi içerisinde mezun olabilecek adaylar girecek. KPSS Lisans’a başvuran bütün adayların Genel Yetenek-Genel Kültür oturumuna katılması gerekiyor.
Sınav; kamu kurumlarında memur, mühendis, avukat, hemşire, mimar ve büro personeli gibi lisans mezuniyeti gerektiren kadrolarda görev almak isteyen adayları yakından ilgilendiriyor.
NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ AÇIK TUTULACAK
Adayların sınava girecekleri bina ve salon bilgilerini gösteren sınava giriş belgeleri, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi üzerinden erişime açıldı.
Kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı bulunmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası ile fotoğrafı yer almayan adaylar için belirlenen il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günü açık olacak.
6 BİN 197 ENGELLİ ADAY SINAVA GİRECEK
ÖSYM Başkanı Ersoy’un verdiği bilgiye göre sınava 6 bin 197 engelli aday katılacak. Şehit ve gaziler ile bunların eş ve çocuklarından 5 bin 763 aday sınav ücretinden muaf tutuldu.
Ceza infaz kurumlarında bulunan 258 hükümlü veya tutuklu aday da sınava katılacak. Bu adaylar için 89 ceza infaz kurumu sınav binası olarak kullanılacak.
KPSS’DE TEK BİR ATANMA PUANI BULUNMUYOR
KPSS’de bütün kamu kadroları için geçerli ortak bir atanma puanı bulunmuyor. Lisans mezunlarının B grubu kadrolara yerleştirilmesinde genel olarak KPSS P3 puanı kullanılıyor.
Kurumların personel ilanlarında 60 veya 70 puan gibi başvuru şartları belirlenebiliyor. Ancak adayların atanabilmesi; kadro sayısına, tercih edilen göreve, mezuniyet şartlarına ve başvuranlar arasındaki puan sıralamasına göre değişiyor.
SONUÇLAR 7 EKİM’DE AÇIKLANACAK
2026-KPSS Lisans sonuçları 7 Ekim’de açıklanacak. Sonuçlar, açıklandığı tarihten itibaren iki yıl geçerli olacak.
KPSS Alan Bilgisi oturumları 12-13 Eylül’de gerçekleştirilecek. KPSS Ön Lisans 4 Ekim’de, KPSS Ortaöğretim 25 Ekim’de, Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi ise 1 Kasım’da yapılacak.
