Sağlık

30 yıldır diyalizle yaşayan Hafize Kovan, sağlıklı bir yaşam sürdürdüğünü vurguladı

Hafize Kovan, 30 yıldır diyaliz tedavisi görüyor ve sağlıklı bir yaşam sürdüğünü vurguluyor. Diyaliz hastalarının da normal bireyler gibi hayatlarını sürdürebileceğini belirtiyor.
DHA
DHA
1 dk Sesli Dinle 0
30 yıldır diyalizle yaşayan Hafize Kovan, sağlıklı bir yaşam sürdürdüğünü vurguladı

İzmir'de böbrek yetmezliği hastası olan 42 yaşındaki Hafize Kovan, 30 yıldır diyalize giriyor. Diyaliz makinesinin hayatının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Kovan, evindeki salonda bir köşe ayırdığını ifade etti. 'Doktorlarım, benden daha sağlıklı olduğumu söylüyor. Diyaliz hastaları, sağlıklı bireylerin yaptığı her şeyi yapabilirler' diyen Kovan, bu süreçte beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

DİYALİZ HASTALIĞIMI KABUL ETTİM

1993 yılında babasından böbrek nakli yapılan Kovan, 1,5 yıl sonra hastalığın tekrar etmesiyle diyalize girmeye başladı. 'Ev diyalizi ile tanıştım ve artık nakil olmayı kafamdan çıkardım' diyen Kovan, evde diyaliz yapmanın kendisine sağladığı özgürlüğü dile getirdi. Gece uyku sırasında diyaliz yapmanın hem psikolojik hem de mental olarak rahatlatıcı olduğunu belirtti. Diş teknisyeni olarak uzun yıllar çalışan Kovan, diyalizin iş hayatını olumsuz etkilemediğini söyledi. Spor yaparak madalyalar kazanan ve bir yıl önce evlenen Kovan, 'Diyaliz hastaları çalışamaz gibi bir algı var ama ben her zaman çalıştım. Güçlü olmaktan başka seçeneğimiz yok' ifadelerini kullandı. Türkiye'de evde diyaliz uygulamasının 2015 yılından beri yapıldığını belirten Prof. Dr. Ercan Ok, evde diyaliz yapan hasta sayısının 1500'e yakın olduğunu kaydetti. Ev diyalizinin, merkez diyalize göre yaşam sürelerini iki katına çıkardığını vurguladı.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş