Dünya

8 Ülkeden Mescid-i Aksa Açıklaması!

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkenin dışişleri bakanları, Mescid-i Aksa'ya yönelik artan provokasyonlara karşı ortak bir bildiri yayımlayarak uluslararası topluma ve İsrail'e net bir mesaj verdi.
ANKA
ANKA
2 dk Sesli Dinle 0
8 Ülkeden Mescid-i Aksa Açıklaması!

Aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilerin, İsrail güçlerinin koruması altında kutsal mekana düzenlediği baskınlar ve avluda İsrail bayrağı açılması, yayımlanan ortak metinle en sert şekilde protesto edildi.

Dev Bloktan "Tarihi Statü" Uyarısı

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Katar, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan ve Ürdün’ün imzasını taşıyan ortak açıklamada, yaşananların uluslararası hukukun ve Birleşmiş Milletler kararlarının açık bir ihlali olduğu vurgulandı.

Bakanlar, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün tarihi, hukuki ve demografik yapısını değiştirmeye yönelik her türlü sistematik girişimi kategorik olarak reddettiklerini duyurdu.

"144 Dönümlük Alan Sadece Müslümanlarındır"

Yayımlanan ortak bildiride, kutsal mekanın statüsüne ve yönetim yetkisine dair şu net ifadelere yer verildi:

Münhasır İbadet Alanı: 144 dönümlük Mescid-i Aksa alanının tamamının yalnızca Müslümanlara ait bir ibadet yeri olduğu yinelendi.

Tek Yasal Merci: Bölgedeki işleri yürütme ve girişleri düzenleme konusundaki tek yetkili kurumun Ürdün Evkaf ve İslami İşler Bakanlığı'na bağlı Kudüs Vakıfları Dairesi olduğu belirtildi.

Haşimi Vesayeti: Kudüs’teki Müslüman ve Hristiyan kutsal mekanlarının korunmasında tarihi Haşimi vesayetinin özel rolü tanındı.

"Gerilimi Durdurmak İsrail'in Sorumluluğundadır"

Ortak açıklamada, tekrarlanan ihlallerin bölgedeki istikrarsızlığı ve aşırıcılığı körüklediği, uluslararası barış çabalarını baltaladığı ifade edilerek tırmanan eylemleri durdurma sorumluluğunun tamamen İsrail makamlarında olduğu hatırlatıldı.

Dışişleri bakanları, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkına olan sarsılmaz desteği sürdüreceklerini belirterek, adil ve kalıcı çözümün ancak 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti'nin kurulmasıylamümkün olacağını bir kez daha dünyaya ilan etti.

Bu Yazıyı Paylaş