Asayiş

81 İlde Müstakil "Terör Suçları Soruşturma Büroları" Kuruluyor

Adalet Bakanlığı, terör örgütleriyle mücadelede adli süreçleri hızlandırmak, etkinliği artırmak ve ülke genelinde uygulama birliğini sağlamak amacıyla tarihi bir karara imza attı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
81 İlde Müstakil "Terör Suçları Soruşturma Büroları" Kuruluyor

Adalet Bakanı Akın Gürlek'in talimatı ve Bakan Yardımcısı Can Tuncay'ın imzasıyla 81 ildeki 175 ağır ceza cumhuriyet başsavcılığına gönderilen talimatla, başsavcılıklar bünyesinde yalnızca terör dosyalarına bakacak müstakil "Terör Suçları Soruşturma Büroları" kurulması istendi.

Hazırlanan yeni düzenleme, kamu güvenliği ve devletin bölünmez bütünlüğü açısından büyük önem taşıyan terör soruşturmalarının tek merkezden ve alanında uzmanlaşmış savcılarca yürütülmesini hedefliyor.

Savcılara Ek Görev Verilmeyecek, Uzmanlaşma Sağlanacak

Yeni uygulamayla birlikte, kurulacak büroların görev alanına terör suçları dışında hiçbir dosya dahil edilmeyecek. Bu birimlerde görev yapacak cumhuriyet savcılarının tamamen soruşturmalara ve terör örgütlerinin güncel yapılanmalarına odaklanabilmesi adına şu tedbirler alındı:

Farklı İş Yükü Kaldırılıyor: Bürolarda görevli savcılara terör suçları dışında nöbet, duruşma savcılığı veya başka adli görevler verilmeyecek.

Bakanlığa Bildirim Yapılacak: Görevlendirilen cumhuriyet başsavcı vekilleri ile savcıların bilgileri, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Terör Suçları Daire Başkanlığına iletilecek.

Tek Elden Soruşturma: İlçelerde gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ilk işlemler ilçe başsavcılıklarınca yapılıp, evraklar derhal il merkezindeki uzman büroya devredilecek.

Emniyet ve Jandarma ile Her Ay Düzenli Koordinasyon Toptantısı

Adli makamlar ile kolluk kuvvetleri arasındaki entegrasyonu üst seviyeye çıkarmak amacıyla Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Terör Suçları Daire Başkanlığı koordinasyonunda her ayın ilk haftasında değerlendirme toplantıları düzenlenecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı TEM Daire Başkanlığı temsilcilerinin katılacağı bu toplantılarda:

Terör örgütlerinin ülke genelindeki hareketleri ve hücre yapılanmaları ele alınacak.

Türkiye genelindeki aylık terör soruşturması istatistikleri derlenerek analiz edilecek.

Elde edilen kritik veriler ve mücadele yöntemleri il başsavcılıklarıyla anlık olarak paylaşılacak.

Uygulama Birliği ve Bütüncül Takip

Soruşturmaların uzamasının önüne geçmeyi ve gecikmeksizin tamamlanmasını amaçlayan düzenleme; emniyet, jandarma ve yargı organları arasındaki bilgi akışını kesintisiz hale getirecek. Hazırlanan talimat yazısı, gereği yapılmak üzere 175 ağır ceza cumhuriyet başsavcılığına, bilgi amacıyla da İçişleri Bakanlığı'na bağlı ilgili emniyet ve jandarma birimlerine resmi olarak tebliğ edildi.

Bu Yazıyı Paylaş