Dünya

ABD basınında şok iddia: Türkiye'nin F-35 alması savaş sebebi olabilir

The Wall Street Journal'da yayımlanan bir yazıda, İsrailli analist Amit Segal, Türkiye'nin F-35 almasının İsrail'e karşı savaşa yol açabileceğini iddia etti ve Türkiye'yi bölgesel istikrarsızlık kaynağı olarak suçladı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
ABD basınında şok iddia: Türkiye'nin F-35 alması savaş sebebi olabilir

ABD'nin önde gelen finans gazetesi The Wall Street Journal'da, Türkiye'nin F-35 savaş uçakları almasının bölgesel bir savaşa yol açabileceğini öne süren çarpıcı bir yazı yayımlandı. İsrailli gazeteci ve siyasi analist Amit Segal tarafından kaleme alınan yazı, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki gerilimi ve ABD'nin olası satışını mercek altına alıyor.

İSRAİL'İN ENDİŞELERİ VE SUÇLAMALAR

Segal, yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i komşu toprakları ele geçirmekle suçlarken, Osmanlı İmparatorluğu'nu canlandırma arzusunu yansıttığını iddia etti. Bu iddialar, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Türkiye'yi 'imparatorluk emelleri kurmakla' suçlamasının ardından geldi. Segal, Türkiye'nin bölgedeki artan etkisinin olumlu sonuç doğurmayacağını savundu ve ABD'nin Türkiye'ye F-35 satış ihtimalini 'ciddi bir risk' olarak nitelendirdi.

F-35 SATIŞININ TEHLİKELERİ

Analist, Türkiye'nin bu gelişmiş savaş uçaklarını İsrail'e karşı gelecekteki bir çatışma için istediğini öne sürdü. Segal, ABD'nin Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a benzer satışları düşündüğünü, ancak bu ülkelerin uçakları İran'a karşı savunma amaçlı kullanacağını, oysa Erdoğan yönetiminin 'Siyonist İsrail'in yok edilmesini' savunduğunu yazdı. Ayrıca, Türkiye'nin ulusal güvenlik belgesine İsrail'i varoluşsal tehdit olarak eklediğini ve halkın önemli bir bölümünün İsrail'i en büyük tehdit olarak gördüğünü iddia etti.

TÜRKİYE'NİN BÖLGESEL ROLÜNE ELEŞTİRİ

Segal, Türkiye'yi 'Orta Doğu'da istikrarsızlığı körükleyen bir aktör' olarak tanımladı ve 'Avrupa'nın hasta adamı'ndan 'tehlikeli bir Müslüman kardeş'e dönüştüğünü öne sürdü. Pakistan'a Hindistan'a karşı yardım ettiğini, Hamas üyelerini barındırdığını ve Hamas lideri İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından Tel Aviv'deki Türk Büyükelçiliği'nin bayrağını yarıya indirmesini örnek gösterdi. Bu gerekçelerle, İsrail'in Gazze'deki çok uluslu güvenlik gücüne Türk askerlerinin katılmasına karşı çıktığını ve bu itirazın Suudi Arabistan ile BAE tarafından da paylaşıldığını belirtti. Son olarak, Türkiye'nin İran'ın yerini alabilecek yeni bir tehdit haline gelebileceği uyarısında bulundu.

Bu Yazıyı Paylaş