Gündem

ABD doları Irak'a geri döndü: Neden şimdi?

The New York Times'ın haberine göre, ABD nisan ayında durdurduğu Irak'a nakit dolar sevkiyatını yeniden başlattı. Bu adım, İran destekli milislere yönelik baskının sürdüğü bir dönemde dikkat çekiyor.
ANKA
ANKA
1 dk Sesli Dinle 0
ABD doları Irak'a geri döndü: Neden şimdi?

Amerikan medyasının önde gelen yayın organlarından The New York Times'ın (NYT) edindiği bilgilere göre, ABD'nin nisan ayında durdurduğu Irak'a yönelik nakit dolar sevkiyatları yeniden başlatıldı. Bu gelişme, özellikle İran destekli milislerin faaliyetlerinin yoğunlaştığı bir dönemde dikkat çekiyor.

SEVKİYATLAR YENİDEN BAŞLADI

NYT'nin haberinde yer alan açıklamalara göre, Irak Başbakanlığı Sözcüsü Haydar el-Abudi, "Irak'a dolar sevkiyatları yeniden başladı" diyerek durumu teyit etti. Başbakan'ın mali danışmanı Muzhar Muhammed Salih de transferlerin resumedığını doğruladı. Bu adım, ABD'nin nisan ayında yaklaşık 500 milyon dolarlık bir sevkiyatı İran destekli milislerin faaliyetlerini gerekçe göstererek durdurmasının ardından geldi.

GÜVENLİK İŞ BİRLİĞİNDE DEĞİŞEN DURUM

ABD, daha önce Irak ile yürüttüğü güvenlik iş birliğinin bazı bölümlerini ve finansmanı, Bağdat hükümeti üzerinde baskı kurma amacıyla askıya almıştı. NYT'nin haberine göre, Irak'ın güvenlik hizmetlerine yönelik bu askıya alma uygulaması hala devam etse de, dolar sevkiyatının yeniden başlaması, bölgedeki dengelerde olası bir değişime işaret ediyor. Bu kararların, İran ile yaşanan gerilimin arttığı bir dönemde alınması da ayrıca önem taşıyor. ABD, İran destekli milisleri, Irak'taki Amerikan tesislerine yönelik saldırılardan sorumlu tutuyor.

Bu Yazıyı Paylaş