ABD İran'ı vurdu, Tahran anında yanıt verdi!
Hürmüz Boğazı'nda ABD ordusuna ait Apache tipi bir helikopterin düşmesinin ardından Washington-Tahran hattında gerilim zirveye tırmandı.

ABD'nin "meşru müdafaa" gerekçesiyle İran'daki askeri noktaları vurmasına karşılık İran Devrim Muhafızları; Kuveyt, Bahreyn ve Ürdün'deki Amerikan askeri üslerini füze ve İHA'larla hedef aldı.
ABD'den gece yarısı "misilleme" operasyonu
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), düşen Apache helikopterinin ardından İran'a karşı misilleme saldırıları düzenlediğini açıkladı. Operasyonun "meşru müdafaa" kapsamında yapıldığını belirten CENTCOM, "Bu operasyon İran'ın haksız saldırganlığına orantılı bir yanıt niteliğindedir" ifadelerini kullandı.
Açıklamanın ardından İran medyasında; Hürmüzgan eyaletine bağlı Sirik şehri, Keşm Adası ve Bender Abbas bölgelerinde şiddetli patlama seslerinin duyulduğu bildirildi. ABD Başkanı Donald Trump da operasyonu doğrulayarak, "Tepki vermek çok önemli. Bir helikopteri düşürdüler ve şu anda misilleme yapıyoruz" dedi.
CENTCOM: Saldırı dalgası 4 saat sürdü
Sabaha karşı operasyonun tamamlandığını ve yaklaşık 4 saat sürdüğünü bildiren CENTCOM, hava ve deniz kuvvetlerine ait savaş uçaklarından hassas güdümlü mühimmatlar atıldığını duyurdu. Saldırıda Hürmüz Boğazı yakınlarındaki İran hava savunma sistemleri, yer kontrol istasyonları ve gözetleme radarlarının vurulduğu aktarıldı.
İran tarafı ise ABD füzelerinin askeri hedeflerden ziyade Sirik kentindeki 2 su deposunu vurduğunu ve 1 iletişim kulesine hasar verdiğini iddia etti. Ayrıca Buşehr eyaletinde ABD ordusuna ait MQ-9 Reaper tipi bir İHA'nın düşürüldüğü öne sürüldü.
İran üslere füze ve İHA yağdırdı
ABD'nin operasyonuna Tahran yönetiminden yanıt gecikmedi. İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Orta Doğu'daki stratejik üslerinde toplam 21 hedefin vurulduğunu duyurdu. Misilleme dalgasında şu kritik noktalar hedef alındı:
Bahreyn: ABD 5. Filosu, İnsansız Hava Araçları (İHA) sürüsüyle yoğun saldırı altına alındı.
Ürdün: Muvaffak Salti Askeri Üssü balistik füzelerle vuruldu. F-35 savaş uçaklarının bulunduğu hangarlar da dahil 4 önemli hedefin imha edildiği iddia edildi.
Kuveyt: Kuveyt ordusu, ülkeye yönelik hava saldırıları nedeniyle hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini açıkladı.
"Hiçbir saldırı yanıtsız kalmayacak"
Saldırıların ardından açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, "ABD, kararlılığımızı test etmeyi seçti. Güçlü silahlı kuvvetlerimiz hiçbir saldırıyı veya tehdidi yanıtsız bırakmayacaktır" ifadelerini kullandı. Washington'a uyarıda bulunan Arakçi, "Güvende olmak istiyorsanız bölgemizi terk edin" dedi.
Bakmadan Geçme
İsrail Savunma Bakanı: Seçim öncesi İran'a saldırmayacağız
Pezeşkiyan: İslam ülkelerinin birliğini destekliyoruz
Trump: İran ile ya anlaşırız ya da yok ederiz
İran, Basra Körfezi'nde petrol taşıyan 4 gemiyi vurdu
İran, Hürmüz Boğazı'nın yönetiminin değişeceğini açıkladı
İran: Düşmana beklenmedik yanıt vereceğiz
