Dünya

ABD, Rus ve İran petrol sevkiyatlarına yönelik yaptırımları kaldırdı

ABD Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasına yönelik umutlu açıklamalarda bulundu ve Rus ile İran petrolüne yönelik yaptırımların kaldırıldığını duyurdu.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
1 dk Sesli Dinle 0
ABD, Rus ve İran petrol sevkiyatlarına yönelik yaptırımları kaldırdı

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Hürmüz Boğazı'nın kargo gemilerine yeniden açılması konusunda iyimser olduğunu ifade etti. Yönetimin küresel petrol arzındaki kıtlığı gidermek için kararlı bir şekilde ilerlediğini belirtti.

ABD'YE GÖRE BOĞAZLARIN KONTROLÜ TEKRAR SAĞLANACAK

Bessent, Fox News'e verdiği röportajda, 'Zamanla ABD, boğazların kontrolünü yeniden ele geçirecek ve ister ABD refakat gemileriyle ister çokuluslu refakat gemisiyle olsun, seyrüsefer özgürlüğü sağlanacak' dedi. Küresel petrol piyasasının günde yaklaşık 10 ila 12 milyon varil açık verdiğini ve bu açığı kapatmaya çalıştıklarını vurguladı.

RUS VE İRAN PETROLÜNE YAPTIRIMLAR KALDIRILDI

Hazine Bakanı, Uluslararası Enerji Ajansı'nın stratejik rezervlerden yaptığı serbest bırakmanın bu açığı kapatmak için günde yaklaşık 4 milyon varillik katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Rus ve İran petrolüne yönelik yaptırımları kaldırdığını, ancak bu petrolün zaten denizde olduğunu söyledi. Bessent, bu kararın ABD'nin iki rakibine ek fon sağlamadığını öne sürdü. Bessent, İran destekli Husilerin faaliyetleri nedeniyle Kızıldeniz üzerinden yapılan tedariklerde aksama yaşanabileceği endişelerini yanıtladı. Husilerin şu ana kadar sessiz kaldığını belirtirken, cumartesi günü İsrail'e fırlatılan balistik füzeleri de hedef alan bir durum olarak değerlendirdi.

Bu Yazıyı Paylaş