Dünya

Acil alarm: 2026'da 200 milyon çocuğun hayatı tehlikede!

UNICEF, 2026'da 130'dan fazla ülkede 200 milyondan fazla çocuğun insani yardıma muhtaç olacağını duyurdu. Çatışmalar, iklim şokları ve ekonomik istikrarsızlıklar krizi derinleştirirken, yardım fonlarındaki azalma endişe veriyor.
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
Acil alarm: 2026'da 200 milyon çocuğun hayatı tehlikede!

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, 2026 yılında dünya genelinde 130'dan fazla ülkede 200 milyondan fazla çocuğun insani yardıma muhtaç hale geleceğini bildirdi. New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde düzenlenen UNICEF'in 2026 yılı ilk olağan toplantısında konuşan Russell, küresel durumun çocuklar için son derece zorlu bir geçiş döneminden geçtiğini vurguladı.

Çocuklar Eşi Görülmemiş Krizlerle Karşı Karşıya

Russell, çatışmalar, iklim değişikliği etkileri, ekonomik istikrarsızlık ve artan eşitsizliklerin çocuklar, aileleri ve toplumlar üzerinde büyük bir baskı oluşturduğunu belirtti. Mevcut insani durumun şimdiye kadar görülen en vahim durumlardan biri olduğunu ifade eden Russell, 2026'da 200 milyonu aşkın çocuğun yardıma ihtiyaç duyacağını açıkladı. Geçtiğimiz yıl çocuklara yönelik 'ağır ihlallerin' rekor seviyeye ulaştığını ve 2025'te iki farklı bölgede eş zamanlı kıtlık ilan edilmesinin endişe verici olduğunu söyledi. Resmi kıtlıkların ötesinde, milyonlarca çocuğun yetersiz beslenme sorunu yaşadığını ve ölümcül bir felaketin eşiğinde olduğunu ekledi.

Yardım İhtiyacı Artıyor, Kaynaklar Azalıyor

Russell, insani yardıma olan ihtiyacın rekor seviyelere ulaşmasına rağmen fonlarda ciddi bir azalma yaşandığına dikkat çekti. Bu durumun insani yardım operasyonlarında 'imkansız seçimler' yapılmasına yol açtığını belirten Russell, "Malzemeleri sınırlarken, hizmet sıklığını azaltırken ve çocukların hayatta kalmak için bağımlı olduğu müdahaleleri küçültürken 'hangi hayatlara öncelik vereceğimizi' seçmek zorunda kalıyoruz" dedi. Tüm bu zorluklara rağmen UNICEF'in geçen yıl 100'den fazla ülkede on milyonlarca çocuğa sağlık, beslenme, eğitim ve güvenli su ulaştırdığını ve en savunmasız çocuklara öncelik vermeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Bu Yazıyı Paylaş