Ağustos Enflasyonunda Konut, Ulaştırma ve Gıda Öne Çıktı
TÜİK, ağustos ayı enflasyonunu yıllık yüzde 31,51 olarak duyurdu. Gıda, ulaştırma ve konut gruplarında belirgin artışlar yaşanırken, kira artış oranı da yüzde 31,79'a ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı için tüketici enflasyonu verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bu verilere göre, tüketici fiyatları ağustos ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,84'lük bir artış gösterdi. Yıllık bazda ise enflasyon yüzde 31,51 olarak kaydedildi.
Ana harcama gruplarındaki değişimler
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, yıllık enflasyonun belirgin olduğu üç ana harcama grubu dikkat çekiyor. Gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık bazda yüzde 33,79'luk bir artış yaşanırken, ulaştırma sektörü yüzde 35,08'lik bir yükselişle ikinci sırada yer aldı. Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ise yıllık yüzde 39,77'lik artışla en yüksek değişim oranına sahip grup oldu. Bu grupların yıllık enflasyona katkıları da sırasıyla 8,12, 5,94 ve 5,01 yüzde puan olarak hesaplandı. Aylık bazda ise gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,22, ulaştırmada yüzde 4,82 ve konutta yüzde 2,26'lık artışlar gözlemlendi.

Üretici fiyatları ve kira artış oranı
Veriler, ağustos ayı itibarıyla endekste yer alan 174 alt sınıftan 35'inde düşüş yaşandığını, 5'inde ise herhangi bir değişim olmadığını gösteriyor. Buna karşılık, 134 alt sınıfın endeksinde artış meydana geldi. Öte yandan, 12 aylık tüketici enflasyonu temel alınarak hesaplanan kira artış oranı yüzde 31,79 olarak belirlendi. Bu oran, eylül ayında konut ve iş yeri kiralarındaki azami artış limitini oluşturacak. Yurt içi üretici fiyatları da ağustos ayında aylık yüzde 2,57, yıllık ise yüzde 27,95 oranında arttı.
Bakmadan Geçme
Eylülde trafiğe 161 bin taşıt kaydedildi
İmamoğlu’ndan Türkiye’nin 10 yıllık ekonomik ve özgürlük raporu
Merkez Bankası başkanı: Dezenflasyon sürecek
Bayramoğlu'ndan Şimşek'e fon krizi tepkisi
Üretici enflasyonu tüketiciyi geçti! Maliyet baskısı dezenflasyonu tehdit ediyor
Hekim Birliği, eylül ayı enflasyonunu değerlendirdi
