Gündem

Aile sağlığı merkezleri ticarethane değil

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Ahmet Mehlepçi, Aile Sağlığı Merkezlerinin ticarethane olmadığını, verilen hizmetin kamu sağlığı olduğunu belirtti. Kartal 6 No’lu ASM'deki kira sorunu üzerinden ülke genelindeki fiziki ve mali sı
ANKA
ANKA
2 dk Sesli Dinle 0
Aile sağlığı merkezleri ticarethane değil

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Ahmet Mehlepçi, Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) ticarethane olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Kartal 6 No’lu ASM'de yaşanan kira ve tahliye sorununa dikkat çeken Mehlepçi, “Burada verilen hizmet kamu sağlık hizmetidir. Sağlık hizmetinin sunulacağı güvenli ve uygun fiziki mekânları sağlamak kamunun temel sorumluluğudur” dedi.

Aile sağlığı merkezleri ticarethane değil 1

ASM'lerde kira ve fiziki koşul sorunları yaygın

Kartal 6 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde sendika üyeleriyle birlikte açıklama yapan Mehlepçi, merkezdeki sorunun yalnızca görev yapanları değil, kayıtlı 10 bini aşkın vatandaşı da doğrudan etkilediğini belirtti. Türkiye genelinde ASM'lerin bina güvenliği, fiziki koşullar ve artan kira maliyetleri nedeniyle ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ifade eden Mehlepçi, Sağlık Bakanlığı ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne kalıcı çözüm çağrısında bulundu. Birçok ASM'de yetersiz havalandırma, lavabo eksikliği, birden fazla çalışanın aynı odayı kullanması gibi fiziki sıkıntıların yaşandığını, bazı yerlerde ise aylık 100-150 bin lira civarında kira ödendiğini söyledi.

Aile sağlığı merkezleri ticarethane değil 2

Sağlık hizmeti kira piyasasına bırakılamaz

Mehlepçi, kamuya ait uygun ASM binalarının yetersizliği nedeniyle aile hekimlerinin kiralık mekânlarda hizmet vermek zorunda kaldığını ve kira bedellerinin birinci basamak sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliğini tehdit ettiğini vurguladı. Kartal 6 No’lu ASM'nin mevcut yapısı için aylık 38 bin lira kira ödendiği, ancak mülk sahibinin yeni kirayı yaklaşık 150 bin liraya çıkarması ve tahliye istemesi üzerine sorunun büyüdüğünü aktardı. Bu durumun münferit olmadığını, İstanbul'un farklı ilçelerinden de benzer sorunların iletildiğini belirtti. Mehlepçi, “ASM'ler ticarethane değildir. Sağlık hizmeti kira piyasasının ve mülk sahiplerinin inisiyatifine bırakılamaz. Kalıcı ve kamusal bir çözüm üretilmesini bekliyoruz” diyerek, binlerce hastanın mağdur edilmemesi gerektiğini ifade etti.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş