Siyaset
Yayınlanma : 16 Eylül 2026 10:23

AK Parti’nin İki Eski Başbakanı Arasında Sessiz Hesaplaşma

AK Parti’nin İki Eski Başbakanı Arasında Sessiz Hesaplaşma
Ahmet Davutoğlu hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” soruşturması başlatılmasının ardından, Binali Yıldırım’ın açtığı ve 2023’te sonuçlanan tazminat davası yeniden gündeme taşındı.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında, 2021 yılında kullandığı ifadeler nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” soruşturması başlatılmasının ardından AK Parti’nin eski kadroları arasındaki yıllar öncesine dayanan hukuk mücadelesi yeniden gündeme geldi.

Davutoğlu’nun soruşturmaya konu edilen konuşmasındaki ifadeler nedeniyle eski Başbakan Binali Yıldırım’ın da daha önce tazminat davası açtığı ortaya çıktı.

Edinilen bilgilere göre Binali Yıldırım, Davutoğlu hakkında 9 Haziran 2022 tarihinde Ankara 23. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 150 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

Mahkeme, 29 Mart 2023 tarihinde sonuçlanan davada Ahmet Davutoğlu’nun Binali Yıldırım’a 20 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.

Dolayısıyla mahkeme kararı yeni değil. Üç yıl önce sonuçlanan dava, Davutoğlu hakkında aynı konuşma nedeniyle soruşturma başlatılmasıyla birlikte yeniden kamuoyunun gündemine geldi.

Soruşturmanın merkezinde 2021’deki konuşma bulunuyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmanın, Davutoğlu’nun Eylül 2021’de Bingöl’ün Genç ilçesinde yaptığı konuşmadaki ifadeleri kapsadığı bildirildi.

Davutoğlu, söz konusu konuşmada kendisinin görev yaptığı dönemde “bir kuruş haram lokma yemediğini” savunmuş; kendisinden sonra görev alan bazı isimlerin çevrelerini ve yakınlarını zenginleştirdiğini ileri sürmüştü.

Davutoğlu ayrıca iktidara yönelik olarak “Beş müteahhide Türkiye’yi peşkeş çektiler” ifadesini kullanmıştı. Bu sözler nedeniyle Davutoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesi kapsamında soruşturma başlatıldı.

Binali Yıldırım sözleri mahkemeye taşımış

Aynı ifadelerin daha önce Binali Yıldırım tarafından da yargıya taşındığı anlaşıldı. Yıldırım’ın kişilik haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle istediği 150 bin liralık tazminatın 20 bin liralık kısmı mahkeme tarafından kabul edildi.

Bu gelişme, Davutoğlu ile kendisinden sonra başbakanlık görevine getirilen Binali Yıldırım arasındaki gerilimin yalnızca siyasi açıklamalarla sınırlı kalmadığını gösterdi.

Ancak yaşananları doğrudan “AK Parti içindeki yeni bir kavga” olarak değerlendirmek doğru değil. Davutoğlu’nun AK Parti’den ayrılmasının ardından başlayan siyasi hesaplaşmanın, yıllar sonra soruşturma ve eski dava dosyaları üzerinden yeniden gündeme gelmesi söz konusu.

Babacan’dan Davutoğlu’na destek

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise tazminat davasının tarafı değil. Babacan, Davutoğlu hakkında başlatılan yeni soruşturmaya tepki göstererek desteğini açıkladı.

Babacan, beş yıl önce kamuoyuna yansıyan sözler nedeniyle soruşturma açılmasını “ifade özgürlüğüne ve demokratik siyasetin alanına açık müdahale” olarak nitelendirdi. Siyasetçilerin iktidarı eleştirme ve hesap sorma hakkı bulunduğunu belirten Babacan, Davutoğlu’yla dayanışma içinde olduğunu bildirdi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.