Duruşma öncesinde bir açıklama yayınlayan Işık’ın avukatları, tüm yaşam savunucularını Milas Adliyesi’ne destek vermeye çağırdı.
"Görevi yaptırmamak için direnme" suçlamasıyla Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Esra Işık’ın davasında savcılık, zincirleme şekilde cezalandırma talep ediyor. İlk duruşmada adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye edilen Işık’ın avukatları ise davanın hukuki temelinin çöktüğünü vurguluyor.

"Keşfin Dayanağı Olan Karar Hukuken Yok Hükmünde"
Savunma avukatları, henüz kendi delilleri toplanmadan esas hakkındaki mütalaanın verilmesine sert tepki gösterdi. Davaya konu olan bilirkişi keşfinin dayanağını oluşturan acele kamulaştırma kararının Danıştay tarafından durdurulduğunu hatırlatan avukatlar, yaptıkları yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"10 Ocak 2026 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan acele kamulaştırma kararının hukuka aykırı olduğu, Danıştay kararıyla tevsik edildi. Bu nedenle bu acele kamulaştırma kararına dayanılarak yapılan bütün işlemler hukukilik vasfını yitirmiştir. Esra’nın engellediği iddia edilen keşif, Danıştay kararı ile zaten hukukiliğini yitirmiştir."
Bilirkişiler Hakkında Şikayet Başvurusu
Savunma tarafı, davaya müdahil olarak katılan bilirkişilerin mevzuata aykırı hareket ettiğini tespit ettiklerini açıkladı. Bilirkişilerin bir ayda alabilecekleri azami sınırın çok üzerinde dosyada görev aldıklarını belirten avukatlar, bu isimler hakkında Bilirkişilik Bölge Kurulları’na şikayet başvurusunda bulunduklarını bildirdi.
Mahkemeden ek tahkikat talebinde bulunan savunma, şu maddelerin yerine getirilmesini istedi:
Geçen celse zaman darlığı nedeniyle dinlenemeyen tanıkların dinlenmesi,
Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararını içeren dava dosyasının mahkemeye getirtilmesi,
Müdahil bilirkişilerin olay günü kaç farklı dosyanın keşfine katıldığının resmi olarak tespit edilmesi.

"Esra’nın Şahsında Hak Savunuculuğu Cezalandırılmak İsteniyor"
Davanın arka planında Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim AŞ’nin maden faaliyetleri için 7 köyü kapsayan zeytinlik, tarım ve yaşam alanlarına hukuka aykırı şekilde el koyma çabası olduğunu belirten avukatlar, çağrılarını şu sözlerle tamamladı:
"Esra Işık, sağlıklı dengede yaşama hakkını savunmak ve bölgedeki ekokırım suçlarının önüne geçmek için mücadele eden, anayasal sorumluluğunu yerine getiren bir yaşam savunucusudur. Esra’nın hak savunuculuğu cezalandırılmak istenmektedir. Onun savunduğu hak, herkesi ilgilendirmektedir. O yaşamı savunduğu için yargılanıyor, onu savunmak hepimizin sorumluluğu olmalı."
Duruşma Bilgisi:
Esra Işık’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması, 1 Haziran Pazartesi günü saat 10.00’da Milas 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.




