Dünya

Almanya'dan ABD'ye küba resti: 'müdahale için bir gerekçe yok!

Almanya Başbakanı Merz, ABD'nin Küba'ya olası müdahalesini sert dille eleştirdi; 'müdahale için görünür bir gerekçe yok' dedi. Orta Doğu'daki krizin küresel etkilerine de dikkat çekti.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Almanya'dan ABD'ye küba resti: 'müdahale için bir gerekçe yok!

Almanya'dan, ABD'nin Küba'ya yönelik olası bir müdahalesine karşı sert bir duruş sergilendi. Hannover'da Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva ile birlikte düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Merz, ABD Başkanı Donald Trump'ın Küba'ya saldırması durumunda Almanya'nın nasıl bir tavır takınacağına dair bir soruya net bir yanıt verdi.

KÜBA'YA MÜDAHALE İÇİN GÖRÜNÜR BİR GEREKÇE YOK

Merz, "Küba'ya müdahale için görünür hiçbir gerekçe yok. Küba'nın iç siyasetinde komünist rejimiyle ilgili tüm sorunlara rağmen, Küba'nın üçüncü ülkeler için görünür bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyorum." ifadelerini kullanarak, olası bir müdahalenin temelini sorguladı. Almanya Başbakanı, ihtilafların diplomatik ve barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Dünyada yeni sorunlar yaratacak bir çatışma başlatılmamalı." uyarısında bulundu.

SAVUNMA KABİLİYETİ, MÜDAHALE HAKKI VERMEZ

Merz, ülkelerin savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesinin önemine değinirken, bunun başka ülkelerin siyasi sistemlerine uymadığı gerekçesiyle müdahale hakkı tanımayacağını belirtti. Mevcut durumda ABD için böyle bir eyleme girişmek için herhangi bir gerekçenin bulunmadığını kaydeden Merz, uluslararası ilişkilerde diplomasi ve barışçıl çözüm yollarının öncelikli olması gerektiğini yineledi. Orta Doğu'daki duruma da değinen Merz, ABD ile İran arasında hızlı bir diplomatik uzlaşma sağlanması yönündeki çabaları desteklediklerini söyledi. Enerji krizine ilişkin olarak, fiyatlardaki dalgalanmanın savaşın gidişatına bağlı olduğunu ve bu nedenle İran'a çatışmaları durdurma çağrısında bulunduklarını aktardı. Ancak çağrılarının, müzakere yoluyla diplomatik bir çözüme ulaşmanın yollarının aranması konusunda ABD'ye de yöneldiğini belirtti. Merz, bu belirsizliklerin ve savaşın sürmesinin yalnızca Orta Doğu ve Asya'yı değil, Avrupa ve ABD'yi de derinden etkileyerek küresel ekonomik kalkınmayı ve siyasi istikrarı tehlikeye attığı uyarısında bulundu.

Bu Yazıyı Paylaş