Amasra faciasında aileler 4 yıldır adalet bekliyor: Milletvekili Karaca'dan çarpıcı iddialar
Milletvekili Sevda Karaca, Amasra maden faciası sonrası ailelerin 4 yıldır adalet ve tazminat beklediğini Meclis'e taşıdı. Karaca, sorumluların yargılanmadığını ve mağduriyetlerin arttığını belirtti.

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Amasra'da yaşanan ve 43 madencinin hayatını kaybettiği facianın üzerinden dört yıl geçmesine rağmen, hayatını kaybedenlerin ailelerinin hâlâ adalet ve tazminat beklediğini belirterek konuyu Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Akın Gürlek'e seslenen Karaca, facia sonrası verilen sözlerin tutulmadığını ve ailelerin yaşadığı mağduriyetin katlanarak arttığını vurguladı.
ADALET VE TAZMİNAT BEKLENTİSİ SÜRÜYOR
Karaca, TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, facianın ardından "Bu aileler bize mirastır, sahip çıkacağız" denilmesine rağmen, geçen yıl sonuçlanan ceza davasında sanıklara verilen cezaların "ödül gibi" olduğunu savundu. En büyük tepkisini ise olayın sorumluları olarak gördüğü bürokratlar ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yöneticilerinin yargı önüne çıkarılmamasına gösterdi. Madenci ailelerinin sadece hukuki değil, aynı zamanda ekonomik olarak da büyük bir mağduriyet yaşadığını belirten Karaca, tazminat davalarının dört yıldır sonuçlandırılamadığını ifade etti.
HAK KAYIPLARI VE MAĞDURİYETLER DERİNLEŞİYOR
Milletvekili Sevda Karaca, Soma faciasının ardından yürürlüğe giren zorunlu ferdi kaza sigortasının TTK tarafından yedi yıl boyunca uygulanmadığını hatırlatarak, bu durumun ailelerin en temel haklarından biri olan tazminatlara erişimini engellediğini dile getirdi. Enflasyonist ortamın da hak kayıplarını artırdığını belirten Karaca, faciada hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına verilen işlerin dahi eleştirildiğini, bir madenci eşinin "Canımızı vermek yetmedi, hayatta kalmak için tuvalet temizliyoruz" sözleriyle ailelerin içinde bulunduğu çaresizliği gözler önüne serdi. Karaca, işçi ailelerinin hem ekonomik hem de hukuki açıdan mağdur edildiğini ve adalete erişimlerinin engellendiğini savundu. Bakan Gürlek'e yöneltilen beş soruda, kamu görevlilerinin yargılama dışı bırakılmasının gerekçesi, sigorta uygulamasını ihmal eden TTK yetkililerine soruşturma açılıp açılmadığı, tazminat davalarının neden uzadığı, dava süreci devam eden aile sayısı ve ekonomik mağduriyetlerin giderilmesine yönelik planlar sorgulandı.
