Yaşam

Anadolu milyarlarca yıl sonra ikiye ayrılabilir

Prof. Dr. Kutoğlu, Anadolu’nun doğusu ile batısının ayrı yönlerde hareket ettiğini ve bu durumun milyonlarca yıl içinde ayrışmasına yol açabileceğini açıkladı.
DHA
DHA
1 dk Sesli Dinle 0
Anadolu milyarlarca yıl sonra ikiye ayrılabilir

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu liderliğindeki araştırma ekibi, Anadolu’nun doğusu ile batısının farklı yönlerde hareket ettiğini ve bu hareketin devam etmesi halinde milyonlarca yıl içinde ayrışabileceğini ortaya koydu.

Önemli araştırma yayımlandı

Prof. Dr. Kutoğlu, Fırat Üniversitesi’nden Arş. Gör. Elif Akgün ve Dokuz Eylüler Üniversitesi’nden Doç. Dr. Mustafa Softa ile birlikte yazdıkları makalede, Anadolu’nun iki bölgesinin yer hareketleri üzerinde durarak, radar uydu verilerinden faydalandıklarını belirtti. Araştırma, uluslararası bir bilim dergisinde yayımlandı.

Gerinim hattı ve deprem görüntüsü

Çalışmada, Anadolu’nun doğusu ile batısı arasında yer alan gerinim hattının, Karadeniz Ereğli’den başlayıp Antalya’ya kadar uzandığı ifade ediliyor. Prof. Dr. Kutoğlu, bu hattın Kuzey Anadolu Fayı ile birleşerek ‘S’ şeklinde bir yapı oluşturduğunu ve bu durumun ileride iki bölgenin ayrışmasına yol açabileceğini vurguladı. Ayrıca, bu gerinim hattının yakın zamanda büyük bir tehlike oluşturmayacağını, ancak uzun vadede önemli sonuçlar doğurabileceğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş