Dünya

Ankara, İran'da rejim çökerse sınırda tampon bölge kurmayı planlıyor

Türkiye, İran'da olası bir rejim çöküşüne karşı sınırda tampon bölge kurmayı planlıyor ve güvenlik önlemlerini artırarak göç dalgasını engellemeyi hedefliyor.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Ankara, İran'da rejim çökerse sınırda tampon bölge kurmayı planlıyor

Middle East Eye'ın haberine göre Türkiye, İran'da hükümetin çökmesi ihtimaline karşı İran sınırının Fars tarafında bir tampon bölge oluşturmayı planlıyor. Bu strateji, olası bir kitlesel göç dalgasını ülkeye girmeden engellemek amacıyla değerlendiriliyor.

KAPALI OTURUMDA SENARYOLAR KONUŞULDU

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından Meclis'te gerçekleştirilen kapalı oturumda, Ankara'nın İran'daki gelişmelere dair çok sayıda senaryo üzerinde çalıştığı aktarıldı. Toplantıya katılan kaynaklar, Türkiye'nin her türlü seçeneği değerlendirdiğini ve bir katılımcının yetkililerin bu planı doğrudan 'tampon bölge' olarak tanımladığını bildirdi. Bir başka yetkili ise, bu tabirin açıkça telaffuz edilmese de sınır ötesinde her türlü önlemin alınacağını ifade etti.

SINIR GÜVENLİĞİ EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARILDI

Ankara, son dönemde 560 kilometrelik İran sınır hattındaki güvenlik önlemlerini teknolojik imkanlarla en üst seviyeye çıkardı. Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, 380 kilometrelik modüler beton duvar ve 553 kilometrelik hendek hattının yanı sıra bölge yüzlerce elektro-optik kule ile donatıldı. Sınır hattı, insansız hava araçları ve keşif uçakları ile günün her saati kesintisiz olarak izleniyor, İran içindeki durumun ciddiyeti de yakından takip ediliyor.

PROTESTOLAR VE BEKLENEN ABD SALDIRISI

İran'da çöken ekonomiyle birlikte fitili ateşlenen protestolar bastırılmış olsa da, yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen bir ABD saldırısının İran rejimini devirebileceği düşünülüyor. Türkiye, bu kaotik ortamın yaratabileceği kitlesel hareketliliği sınırlarının ötesinde tutmakta kararlı görünüyor. MEE'ye konuşan bir kaynak, 'Esas itibarıyla göç ihtimali durumunda gelecek olanların sınırda kalmasını sağlamak için İran tarafında yapılması gereken her şeyin yapılması gerektiğine inanıyoruz' dedi.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş