Antalya'nın tarihi halıları, ABD ve Avrupa'da yeni bir hayat buluyor
Antalya'da tarihi halılar, güneşte bekletilerek pastel tonlara dönüştürülmekte ve dekoratif ürünler olarak ABD ve Avrupa'ya ihraç edilmektedir.

Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde, tarihi halı ve kilimler yaz aylarında güneş altında bekletilerek pastel tonlara dönüşüyor.

DEKORATİF ÜRÜNLERE DÖNÜŞÜM
Kullanılamayacak hale gelmiş bu halılardan, duvar süsleri, çantalar ve minderler gibi dekoratif ürünler üretiliyor. Türkiye'nin çeşitli köylerinden temin edilen halılar, yeniden ekonomiye kazandırılmak üzere Antalya'da işleniyor. Yıkama ve güneşte bekletme işlemlerinin ardından, el dokuması ürünler kesilerek yeni formlar alıyor.

KÜÇÜK PARÇALARIN TERCİHİ ARTIYOR
Halı üreticisi Halil Börekçi, eski parçaların değerlendirildiğini belirterek, bu süreçte özellikle duvar süslerinin daha fazla ilgi gördüğünü ifade etti. Müşteriler, büyük parçalara yüksek fiyatlar ödemektense daha küçük ürünleri tercih ediyor. Bu nedenle küçük parçaların satışı artış gösteriyor.

YÜKSEK FİYAT ARALIĞI
Ürünlerin fiyatları 20 dolardan başlayıp, 500 dolara kadar çıkabiliyor. Yıllar önce dokunmuş halıların, ürünlere değer kattığını söyleyen Börekçi, bu ürünlerin ABD ve Avrupa pazarında oldukça rağbet gördüğünü sözlerine ekledi.




