Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, görevden alınıp yerine kayyım atanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı'yı ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. Aslan, "Selçuk Başkanımız yapmış olduğu görevler, barışa sunduğu katkılar açısından adeta yedi yıl boyunca cezaevinde rehin alınmıştır. Bunun bir karşılığı olması lazım" dedi.
Hukuksuzlukların Son Bulması Talebi
Mızraklı, 19 Ağustos 2019'da görevden alınmasının ardından "terör örgütü üyeliği" ve "terör örgütü propagandası" suçlamalarıyla yaklaşık 7 yıl tutuklu kalmış ve 8 Eylül'de tahliye edilmişti. Aslan, Mızraklı'nın evindeki ziyarette yaptığı konuşmada, kimsenin düşüncelerinden dolayı tutuklanmaması gerektiğini vurgulayarak, "yedi yıl da olsa bir gün de olsa bu ülkede düşüncelerinden dolayı hiç kimsenin cezaevinde bir saniye bile kalmaması gerekir" ifadesini kullandı.
Kürt Sorununa Eşit Çözüm Vurgusu
Aslan, Kürt sorununun demokratik ve eşit haklar temelinde çözülmesinden yana olduklarını belirterek, "Bu ülkede artık tek bir insanın bile canından olmaması, tek bir haneye bile ateş düşmemesi için elimizden gelen çabayı, gayreti, imkanlarımızın hepsini seferber ediyoruz. Ancak bir hususun altını da çizmek gerekir. Bu ülkede Kürt sorunun nedenlerinin ortadan kalkması gerekir. Yani dün bu çatışmalı sürece neden olan, dün bu savaş ortamına neden olan nedenlerin ortadan kalkması gerekir. Yani Kürt halkının inkarının artık ortadan kalkması gerekir. Kürt halkının, bu ülkede Türk halkı gibi eşit koşullarda bir arada, anayasal hak temelinde bir arada yaşamasının koşullarının sağlanması gerekir" diye konuştu. Ayrıca, yaşanan acılarla yüzleşmek, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması, kayyumların son bulması ve AİHM kararlarının uygulanması gibi adımların çözüm sürecinin bir parçası olduğunu belirtti.
Barış ve Demokrasi İçin Devletin Adım Atması Gerekir
Aslan, çözüm sürecinin şiddetsiz bir ortamda tartışılması gerektiğini ve tüm önerilerin silahlı çatışmaya dönüşmeden eşit koşullarda çözüm hedeflediğini söyledi. Ülkenin barış ve demokrasinin tesisi için devletin ve iktidarın adım atması gerektiğini vurgulayan Aslan, Kürt silahlı hareketinin attığı adımlara karşılık devletin yalnızca Milli Güvenlik Konseyi kararına bağlamasının doğru olmadığını eleştirdi. Selçuk Mızraklı'nın yaşadığı haksızlığın giderilmesi için çağrıda bulunan Aslan, "Selçuk Başkanımız hem bölge halkı açısından hem Türkiye halkları açısından hem geçmişte yapmış olduğu görevler, barışa sunduğu katkılar açısından adeta yedi yıl boyunca cezaevinde rehin alınmıştır. Bunun bir karşılığı olması lazım" dedi. Mızraklı ise, toplumsal iyilik halinin barış olduğunu belirterek, "Her eve, her şehre ateşler düştüğü zaman, ülke toprakları kan ve gözyaşıyla sulandığı zaman hiçbirimiz mutlu değildik" ifadelerini kullandı. Çözüm sürecinde henüz yolun başında olduklarını ve olgunlukla, vakarla ilerlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.




