Axios’tan flaş iddia: Trump birkaç gün süre istedi! ABD-İran mutabakatında kritik aşama
ABD basını, Washington ile Tahran arasında 60 günlük mutabakat zaptı konusunda anlaşma sağlandığını yazdı. Axios’un haberine göre süreçte son karar için ABD Başkanı Donald Trump’ın onayı bekleniyor.

Axios, ABD ile İran arasında yürütülen müzakerelerde tarafların önemli bir anlaşma aşamasına geldiğini öne sürdü. Haberde, iki ABD’li yetkili ve bir diplomatik kaynağa dayandırılan bilgilere göre Washington ile Tahran yönetiminin 60 günlük bir mutabakat zaptı üzerinde uzlaşmaya vardığı belirtildi. Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesi için son kararın Donald Trump tarafından verileceği ifade edildi.
Trump anlaşmayı değerlendirmeye aldı
Axios’un aktardığı bilgilere göre Trump, anlaşmaya hemen onay vermedi ve arabuluculardan birkaç gün süre istedi.
ABD’li bir yetkili sürece ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“ABD Başkanı, arabuluculara bu konuyu değerlendirmek için birkaç gün süre istediğini söyledi.”
Haberde, tarafların geçtiğimiz Salı günü anlaşma maddelerinin büyük bölümünde fikir birliğine vardığı ancak liderlerden nihai imzanın henüz çıkmadığı kaydedildi.
Hürmüz Boğazı için kritik kararlar masada
Mutabakat zaptında en dikkat çeken başlıklardan biri Hürmüz Boğazı oldu. ABD’li yetkililere göre anlaşma kapsamında bölgede deniz taşımacılığına yönelik kısıtlamaların kaldırılması planlanıyor. Bu çerçevede:
Hürmüz Boğazı’nda geçiş ücreti uygulanmaması, taciz ateşi olaylarının sona erdirilmesi, ticari gemi trafiğinin normale dönmesi ABD Donanması’nın uyguladığı ablukanın aşamalı kaldırılması gibi maddelerin yer aldığı belirtildi. Ayrıca İran’ın 30 gün içinde bölgedeki mayınları temizlemeyi kabul ettiği iddia edildi.
İran’ın nükleer programı da anlaşmada yer aldı
Axios’un haberine göre anlaşmanın en kritik maddelerinden biri İran’ın nükleer faaliyetleriyle ilgili oldu. ABD’li yetkililer, İran yönetiminin nükleer silah geliştirmeye yönelik herhangi bir girişimde bulunmayacağına dair taahhüt vereceğini aktardı. Buna karşılık, yüksek düzeyde zenginleştirilmiş uranyumun nasıl bertaraf edileceği ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin nasıl sınırlandırılacağı konusunda da müzakerelerin başlatılacağı belirtildi.
Yaptırımların kaldırılması gündemde
Haberde ayrıca ABD’nin, İran’a yönelik yaptırımların kaldırılması ve dondurulmuş İran varlıklarının serbest bırakılması konularını da görüşmeye açık olduğu kaydedildi.Mutabakat kapsamında İran’ın ticari ürün ve insani yardımlara yeniden erişebilmesini sağlayacak yeni mekanizmaların da masaya yatırıldığı ifade edildi.İran cephesinden ise Axios’un iddialarına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Bakmadan Geçme
Trump, Netanyahu'ya seçim desteği verdi
İran ve Pakistan dışişleri bakanları telefonda görüştü
İran dışişleri bakanı: Tehditlere boyun eğmeyiz
Trump: İran'da daha uzun kalabiliriz
Arakçi, Hürmüz Boğazı için ABD'ye yedi günlük plan sunduklarını duyurdu
ABD, İran'ın 25 milyar dolar değerindeki petrol ihracatını durdurdu
