Gündem

Azerbaycan'da eski bürokrat Mehdiyev ev hapsinde: Darbe planı iddiası

Azerbaycan'da eski Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Ramiz Mehdiyev, darbe planı iddiasıyla ev hapsine alındı. Rusya kaynaklı istihbaratın etkili olduğu soruşturmada ağır suçlamalar yöneltildi.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
1 dk Sesli Dinle 0
Azerbaycan'da eski bürokrat Mehdiyev ev hapsinde: Darbe planı iddiası

Azerbaycan'da siyasi bir deprem yaşanıyor. Devlet Güvenlik Servisi (DTX), ülkenin en güçlü isimlerinden biri olarak bilinen eski Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanı Ramiz Mehdiyev hakkında darbe planı iddiasıyla soruşturma başlattı. 87 yaşındaki Mehdiyev, mahkeme kararıyla 4 ay süreyle ev hapsine alındı.

RUSYA KAYNAKLI İSTİHBARAT

Olayın perde arkasında Rusya kaynaklı istihbaratın etkili olduğu belirtiliyor. Azerbaycanlı kaynaklar, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Duşanbe'deki görüşmesinde, Rus tarafının Mehdiyev'in darbe planına ilişkin bilgileri doğrudan aktardığını ifade ediyor. Bu gelişme, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerde yeni bir boyut oluşturdu.

AĞIR SUÇLAMALAR VE YARGI SÜRECİ

Mehdiyev hakkında Azerbaycan Ceza Kanunu'nun 278. maddesi uyarınca 'iktidarı zorla ele geçirme', 274. maddesiyle 'devlete ihanet' ve 193-1.3.2 maddesi kapsamında 'suç yoluyla elde edilen malın yasallaştırılması' suçlamaları yöneltildi. Mahkeme, yaşını dikkate alarak soruşturma sürecinde ev hapsi tedbirine karar verdi. Mehdiyev'in 1995-2019 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı İdaresi Başkanlığı, 2019-2022'de ise Milli İlimler Akademisi Başkanlığı görevlerini yürüttüğü biliniyor.

Bu Yazıyı Paylaş