Baharın müjdecisi leylekleri ilk görenlere un ödülü Aydın'da dağıtıldı
Aydın'ın Söke ilçesinde, baharın müjdecisi leylekleri ilk görenlere un hediye edildi. EKODOSD Başkanı, sulak alanların önemine ve leyleklerin ekolojik dengeye katkısına dikkat çekti.

Aydın'ın Söke ilçesinde, baharın gelişiyle birlikte göç eden leylekleri ilk görenler, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından başlatılan anlamlı bir kampanyayla ödüllendirildi. Avşar Mahallesi ve Gölbent köyüne ulaşan leylekleri ilk fark eden kişilere birer çuval un hediye edildi.

DOĞANIN SİMGESİ LEYLEKLER VE KAMPANYANIN AMACI
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, leyleklerin sadece baharın habercisi olmadığını, aynı zamanda doğanın dengesinin, kırsal yaşamın ve toplumsal dayanışmanın da bir simgesi olduğunu belirtti. Bu yılki kampanyada, Gölbent köyünde ilk leyleği gören Söke Belediye Başkan Yardımcısı Serkan Abacı'ya hediye edilen un çuvalı, köy muhtarı Ahmet Yemiş'e teslim edildi. Abacı, bu un çuvalını köydeki ihtiyaç sahibi bir aileye ulaştırılmak üzere muhtara emanet etti. 'Leylek dostu köy' olarak bilinen Avşar Köyü'nde ise yalnız yaşayan Hatice Bakan ve Meryem Baba adlı iki kadın, köylerine gelen ilk leyleği aynı anda fark ederek kampanyaya dahil oldular. Köy muhtarı Bedri Avcı, bu iki kadına da birer çuval un hediye etti.

SULAK ALANLARIN ÖNEMİ VE EKOLOJİK DENGE
Bahattin Sürücü, leyleklerin neslinin devamı için sulak alanların hayati önem taşıdığını vurguladı. Uzun ve yorucu göç yolculuklarının ardından leyleklerin, sulak alanlardaki zengin besin kaynakları sayesinde bu bölgelerde konaklayabildiğini ifade etti. Söke Ovası'nın güneyinin yoğun yağışlar nedeniyle sular altında kaldığını belirten Sürücü, sular çekildikten sonra çiftçilerin tarlalarını sürmeye başlayacağını ve leyleklerin de traktörleri takip ederek pulluğun havalandırdığı topraktan çıkan solucanlar ve dana burnu gibi zararlıları tüketerek doğal bir denge oluşturacağını söyledi. Bu durumun zirai ilaç kullanımının azalmasına da katkı sağlayacağını ekledi. EKODOSD üyelerinin destekleriyle yürütülen bu kampanya, sulak alanların önemine dikkat çekmeyi, zirai ilaç kullanımının azaltılması konusunda farkındalık yaratmayı ve ekosistemdeki tüm canlıların birbirine bağlı ve vazgeçilmez olduğunu vurgulamayı amaçlıyor.


Bakmadan Geçme
Leylekler için demir yolu güzergahında özel önlemler alındı
Bahçeye konan leylek 2 gün misafir edildi
Dinar'da ayağına ip dolanan yavru leylek kurtarıldı
İslahiye'deki leylek 'Hitit', iki yavru dünyaya getirdi
Yangın ortasında anne leyleğin fedakarlığı yürek burktu
Yaralı leylek 'Leyloş', doğaya dönmek için gün sayıyor
