Siyaset

Bakan Çiftçi: 6 kayıp için arama sürüyor

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sel felaketlerinde İstanbul ve Kocaeli'nde 6 kişinin kayıp olduğunu, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Bakan, vatandaşlara sel tehlikelerine karşı dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulundu.
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
Bakan Çiftçi: 6 kayıp için arama sürüyor

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, sel felaketleri nedeniyle İstanbul'da 5, Kocaeli'nde ise 1 olmak üzere toplam 6 vatandaşın kayıp olduğunu bildirdi. Bakan Çiftçi, arama kurtarma ekiplerinin bu kişileri bulmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirtti.

Bakan Çiftçi: 6 kayıp için arama sürüyor 1

Afet durumunda son bilgiler

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nda açıklama yapan Bakan Çiftçi, meteorolojik uyarılara ilişkin son durumu da paylaştı. Çiftçi, 31 ilde sarı, 4 ilde ise turuncu uyarıların devam ettiğini ifade etti. Özellikle İstanbul'da metrekareye düşen yağış miktarının 272 kilograma ulaştığını belirten Çiftçi, kentte yaşanan can kayıpları hakkında bilgi verdi. İstanbul'da bir vatandaşın elektrik çarpması, iki vatandaşın ise boğulma sonucu hayatını kaybettiğini açıklayan Bakan, vefat edenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Kayıp ihbarları ve müdahale çalışmaları

Bakan Çiftçi, İstanbul'da 5, Kocaeli'nde 1 olmak üzere toplam 6 kayıp ihbarı yapıldığını yineleyerek, arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Sakarya Sapanca'da dere kenarında tedbir amaçlı boşaltılan bir binanın yıkıldığını ancak can kaybı yaşanmadığını ekledi. Ülke genelinde yapılan 12 bin 372 ihbarın yaklaşık 9 bin 755'inin İstanbul'dan geldiğini belirten Çiftçi, İstanbul'da 7 bin 456 doğrulanmış olaya müdahale edildiğini ve mahsur kalan 3 bin 55 vatandaşın kurtarılarak misafirhanelere yerleştirildiğini bildirdi. Sahada toplam 46 bin 597 personel ile görev yapıldığını, ayrıca bin gönüllünün de çalışmalara destek verdiğini aktardı. Afet Beslenme Grubu'nun 9 bin 185 adet gıda malzemesi dağıttığını da sözlerine ekledi.

Vatandaşlara önemli uyarılar

Bakan Çiftçi, sel ve su baskınlarına karşı vatandaşlara yönelik önemli uyarılarda bulundu. Dere yatakları, çukur alanlar ve su baskını riski taşıyan bölgelerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Çiftçi, sel sularının bulunduğu alanlardan yürüyerek geçilmemesi ve su birikintilerinin derinliğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Araç kullananların suyla kaplanmış yollara girmemesi ve kopuk elektrik hatlarından uzak durulması gerektiğini hatırlattı. Elektrik kesintilerinde pilli fenerlerin tercih edilmesi, binaların çevresindeki güvenlik duvarlarından uzak durulması ve sel sularıyla temas etmiş yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini ifade etti. Tahliye edilen evlere yetkililer tarafından güvenli olduğu açıklanmadan dönülmemesi gerektiğini vurgulayan Bakan, binalardaki hasarların dikkate alınması, fare ve haşere gibi sağlık risklerine karşı dikkatli olunması ve içme suyu güvenliğinden emin olunmayan durumlarda ambalajlı suların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. İnsan hayatının her şeyden kıymetli olduğunu belirten Çiftçi, vatandaşlardan yetkili kurumların açıklamalarına riayet etmelerini ve kendi can güvenliklerini ön planda tutmalarını rica etti.

Bu Yazıyı Paylaş