Bakan Çiftçi: Depremin afete dönüşmesini önleyebiliriz
İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Avrupa Sismoloji Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, depremleri önlemenin mümkün olmadığını ancak afete dönüşmelerini engellemek için yapılabilecek çok şey olduğunu belirtti. Bilginin tedbire, tedbirin dirence d

İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Avrupa Sismoloji Komisyonu'nun 40. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, depremlerin kaçınılmaz olduğunu ancak afete dönüşmesini engellemek için yapılabilecek çok şeyin bulunduğunu belirtti. Çiftçi, afetlere hazırlığı "nesiller boyu karşılığı olan bir medeniyet yatırımı" olarak tanımladı.
Bilim ve Tedbirin Önemi
İstanbul'da düzenlenen genel kurula 60'tan fazla ülkeden bilim insanları, araştırmacılar ve karar vericilerin katıldığını hatırlatan Bakan Çiftçi, sismoloji alanındaki bilimsel çalışmaların afet risklerini azaltmada kritik rol oynadığını vurguladı. Bilginin insan hayatını koruyan kararlara dönüştüğü zaman gerçek anlamını bulduğunu ifade eden Çiftçi, "Öyleyse asıl sorumuz şudur: 'Bildiğimiz şeyle ne yapıyoruz?'" diye sordu. Modern afet yönetiminin temelinin bilgiyi tedbire, tedbiri dirence ve direnci güvenli bir hayata dönüştürmek olduğunu söyledi.
Devlet ve Bilim Sorumluluğu
6 Şubat depremlerinde 53 binden fazla insanın hayatını kaybetmesinin ardından Bakan Çiftçi, "Depremi engelleyemeyiz, ancak depremin afete dönüşmesini önlemek için yapabileceğimiz çok şey vardır. Tam da bu noktada devletin sorumluluğu ile bilimin sorumluluğu kesişmektedir" dedi. Güvenli şehirlerin inşasının sadece mühendislik değil, aynı zamanda bir kamu ahlakı meselesi olduğunu belirten Çiftçi, bir binanın sağlamlığının o binada yaşayacak insanlara karşı bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Türkiye'nin AFAD'ın kurulmasıyla afet yönetiminde önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiğini ve risk azaltma, hazırlık, müdahale ile iyileştirme çalışmalarının bir bütün olarak ele alındığını belirtti. AFAD'ın Avrupa'nın en geniş deprem gözlem ağlarından birine sahip olduğunu ve çevre ülkelerdeki depremleri de analiz ettiğini aktaran Çiftçi, fay hatlarının ve sismik dalgaların sınırlara takılmadığını, bu nedenle daha fazla veri paylaşımı ve ortak çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Türkiye'nin şehirlerini afetlere karşı daha dirençli hale getirmek için çalıştıklarını ve "Türkiye Yüzyılı" vizyonuyla hareket ettiklerini sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme
Bakan Kurum, gönüllerin inşası vurgusu yaptı
Bursa'da afetlere karşı dirençli şehirler için yol haritası belirlendi
İstanbul'da Hissedilen Yalova Depremi Sonrası Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Kritik Uyarı: "Kendisi Küçük, Anlamı Büyük!"
Dışişleri Bakanlığı, Panama'daki deprem için başsağlığı diledi
Panama'da 7.7 büyüklüğünde deprem
Deprem sonrası yıkımlarla ilgili 7 ilde operasyon
