Gündem

Bakan Fidan ev sahipliğinde arabuluculuk konferansı

9. İstanbul Arabuluculuk Konferansı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ev sahipliğinde 23-24 Ekim'de yapılacak. Konferansta Türkiye'nin barışçıl çözüm çabaları ve arabuluculuğun önemi ele alınacak.
ANKA
ANKA
2 dk Sesli Dinle 0
Bakan Fidan ev sahipliğinde arabuluculuk konferansı

9. İstanbul Arabuluculuk Konferansı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ev sahipliğinde 23-24 Ekim tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek. Konferansta Fidan, Türkiye'nin barışçıl çözüm ve diyalog çabalarına değinecek.

Barış için ortaklıklar ve yeni perspektifler

"Barış için Ortaklıklar ve Yeni Perspektifler: Değişen Dünyada Arabuluculuk" ana temasıyla düzenlenecek etkinlik, uluslararası kuruluşlardan ve farklı coğrafyalardan üst düzey yetkilileri, uzmanları ve diplomatları bir araya getirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in video mesajlarıyla başlayacak konferansta, arabuluculuğun değişen dünyadaki rolü, barış için ortaklıklar ve çatışma çözümü gibi konular ele alınacak.

Arabuluculuk mekanizmalarının etkin kullanımı vurgusu

Bakan Fidan, günümüzdeki karmaşık ihtilaflar karşısında diplomasiye alan açmanın ve arabuluculuk mekanizmalarından etkin yararlanmanın önemine dikkat çekecek. Türkiye'nin Karadeniz, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Afrika Boynuzu ve Balkanlar gibi geniş bir coğrafyadaki barışçıl çözüm çabalarına vurgu yapacak olan Fidan, istikrarın dışarıdan dayatılamayacağını ve sürdürülebilir çözümlerin bölgesel dinamikler gözetilerek geliştirilmesi gerektiğini belirtecek. Konferansın, uluslararası toplumun ortak arabuluculuk kapasitesini güçlendirmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

İstanbul Arabuluculuk Konferansları platformu

2012 yılından bu yana düzenlenen İstanbul Arabuluculuk Konferansları, arabuluculuk alanında bilgi ve tecrübe paylaşımını sağlayarak uluslararası barış ve güvenlik ortamındaki arabuluculuğun rolünü değerlendirmek için önemli bir platform oluşturuyor. Bu yılki konferans, küresel ayrışmaların arttığı bir dönemde diyalog kültürünü ve barışa hizmet eden ortaklıkları güçlendirmeyi amaçlıyor. Türkiye, BM, AGİT ve İİT bünyesinde kurulan Arabuluculuk Dostlar Grupları'ndaki eş başkanlığıyla da arabuluculuğun uluslararası barış ve güvenlikteki rolünün artırılmasına destek veriyor.

Bu Yazıyı Paylaş