Ekonomi

Bakan Şimşek'ten vergi iddialarına net yanıt: 'Artış gündemimizde yok!

Bakan Şimşek, vergi artışı iddialarını yalanlayarak, KDV, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi'nde artışın gündemde olmadığını belirtti. Ekonomik programın başarıyla ilerlediğini ve dezenflasyon sürecinin devam ettiğini vurguladı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Bakan Şimşek'ten vergi iddialarına net yanıt: 'Artış gündemimizde yok!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir canlı yayında gündemdeki ekonomik konulara ve vergi artışı iddialarına dair açıklamalarda bulundu. Küresel ekonomideki dirençliliğe dikkat çeken Şimşek, Türkiye'ye yönelik yatırımcı ilgisinin arttığını belirtti.

VERGİ ARTIRIMI SPEKÜLASYONLARINA SON

Bakan Şimşek, KDV, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi gibi kalemlerde herhangi bir artışın gündemlerinde olmadığını kesin bir dille ifade etti. Vergi harcamalarını azaltmaya odaklandıklarını ve istisnaların ekonomik sonuçlar açısından etkin olmasını hedeflediklerini söyledi. Uzun süredir ilk defa dolaylı vergilerin toplam vergilere oranının düştüğünü ve gelir dağılımında iyileşme kaydedildiğini vurguladı. Şimşek, ocak ayında yaşanan yüksek faiz ödemelerinin özel bir kağıdın vadesinin dolmasından kaynaklandığını ve bu durumun genelleştirilerek hikaye üretilmeye çalışılmasının doğru olmadığını belirtti.

EKONOMİK PROGRAM VE DEZENFLASYON SÜRECİ

Şimşek, Türkiye'nin ekonomik programının başarılı bir şekilde ilerlediğini ve dengesizliklerin giderildiği bir evreden geçildiğini dile getirdi. Cari açıkta önemli düzelmelerin başladığını ve dış dengede de iyileşme görüldüğünü aktardı. Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) başarılı bir çıkış yapıldığını ve enflasyonla mücadelenin en temel öncelik olduğunu belirtti. 2024 ve 2025 yılları için enflasyon hedeflerini açıklayan Şimşek, mart, nisan ve mayıs aylarında enflasyonun geçmiş dönem ortalamalarının altına düşebileceği öngörüsünde bulundu. Para politikasının dezenflasyonda sınırlı etkisi olduğunu kabul ettiklerini ancak arz yönlü ve yapısal dönüşüm politikalarına büyük önem verdiklerini sözlerine ekledi.

VERGİ KAÇIRANLARA SERT UYARI VE SOSYAL KONUT PROJELERİ

Vergi kaçıranlara yönelik operasyonların aralıksız sürdüğünü belirten Bakan Şimşek, sahte fatura takibi için yapay zeka algoritmalarının kullanıldığını ve vergi denetimlerinin titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Yüksek gelirli gruplara yönelik de çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Hayat pahalılığıyla mücadele kapsamında sosyal konut projelerine de değinen Şimşek, 250 bin sosyal konut projesine ek olarak 500 bin daha sosyal konut projesini başlattıklarını ve 2-3 yıl içinde toplam 750 bin sosyal konutun vatandaşlara sunulacağını müjdeledi. Deprem bölgesinde kiralarda reel düşüşler yaşandığını da sözlerine ekledi.

Bu Yazıyı Paylaş