Dünya

Bangladeş'te seçim sonuçları açıklandı: BNP zaferle çıktı

Bangladeş'te gerçekleştirilen genel seçimlerde BNP, resmi olmayan sonuçlara göre zafer elde etti ve 185 sandalye kazandı.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Bangladeş'te seçim sonuçları açıklandı: BNP zaferle çıktı

Bangladeş'te, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifa ederek kaçmasına yol açan Temmuz 2024'teki öğrenci ayaklanmasının ardından gerçekleştirilen ilk genel seçimlerin kazananı belli oldu.

SEÇİMİN KAZANANI BELLİ OLDU

Bangladeş basınında yer alan resmi olmayan sonuçlara göre, BNP (Bangladeş Milliyetçi Partisi) yerel saatle 04:00 itibarıyla Ulusal Meclis'te en az 185 sandalye kazanarak, salt çoğunluk için gerekli olan sınırı geçti. BNP Daimi Komite Üyesi Amir Khasru Mahmud Chowdhury, salt çoğunluğun yanı sıra ezici bir zafer elde edeceklerine inandıklarını belirterek, "Sandalyelerin üçte ikisini kazanmak ezici bir zafer demektir, bence 200 sandalye sınırını aşacağız" ifadelerini kullandı.

127 MİLYONDAN FAZLA SEÇMEN OY KULLANDI

Bangladeş’te, halk ilk kez, Başbakan Şeyh Hasina'nın istifa ederek kaçmasına neden olan öğrenci ayaklanmasının ardından genel seçimlerde sandık başına gitmişti. Ülkede, 170 milyonluk nüfus içerisinde 127 milyonu aşkın kayıtlı seçmen, 299 parlamento sandalyesi için yarışan 1,981 aday arasından tercihlerini kullanmıştı. Yurt dışında yaşayan Bangladeş vatandaşları da, ilk kez posta yoluyla oy kullanma sistemi ile seçimlere katılma fırsatı bulmuştu. Bangladeş Seçim Komisyonu, yaklaşık 5 milyon kişinin ilk kez oy kullanacağını açıklamıştı.

BNP LİDERİ RAHMAN ÖNE ÇIKTI

Seçimde, Hasina'nın liderliğindeki Avami Birliği ile Aralık ayında hayatını kaybeden eski Başbakan Haleda Ziya'nın oğlu Tarık Rahman'ın liderliğindeki BNP öne çıkan partiler arasında yer aldı. Avami Birliği, geçici hükümet tarafından geçtiğimiz yıl 12 Mayıs'ta "Terörle Mücadele Yasası" kapsamında yasaklandığı için BNP, seçimlerdeki en güçlü rakip haline gelmişti. Rahman'ı başlıca aday olarak konumlandıran BNP'ye karşı, ulusal siyasette etkisini artırmayı hedefleyen İslamcı Cemaat-i İslami'nin önderliğindeki geniş bir 11 partili koalisyon yarışmıştı.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş