Ramazan dönemindeki ihracat kısıtlamaları ve Orta Doğu’daki gerilim, Türkiye’nin stratejik sektörlerinden beyaz eti zorluyor. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkanı Müjdat Sezer, maliyet artışlarının ve güven kaybının sektör üzerinde ciddi baskı yarattığını belirtti.
FİYAT İSTİKRARI KISITLAMA İLE SAĞLANAMAZ
Sezer, ihracat yasaklarının kalıcı çözüm sunmadığını vurguluyor:
“Fiyat düşüşü ancak üretim artışıyla mümkün. Kısıtlamalar üretim motivasyonunu kırar ve güvenilir tedarikçi imajına zarar verir.”
MISIR FİYATLARI PATLADI, MALİYETLER ARTTI
Orta Doğu’daki gerilim, sektörün en büyük gider kalemi olan yem fiyatlarını da etkiledi. Yemlik mısırın ton fiyatı son iki haftada 250 dolardan 350 dolara çıktı. Bu %40’lık maliyet artışı, perakende raf fiyatlarına yansıdı.

PAZARDA KAYIP: BREZİLYA VE UKRAYNA ÖNE ÇIKIYOR
İhracat yasakları Türkiye’nin Orta Doğu ve Körfez pazarındaki konumunu zayıflattı. Sezer, “Bizim boşalttığımız alanı Brezilya ve Ukrayna dolduruyor. Artık ikinci planda tercih edilen ülke konumundayız” dedi.
RAFLARA YANSIYAN ZAMLAR
Son 1,5 ayda perakende fiyatlarında yaşanan artışlar:
Bütün Tavuk: 85 TL → 105 TL
Baget ve But: 110-119 TL → 145 TL
Tavuk Kanadı ve Izgaralık: 230-250 TL → 279 TL

Sektör temsilcileri, yaz mevsimi ve mangal sezonu öncesi üretim maliyetleri düşürülmezse dar gelirli tüketicilerin beyaz ete erişiminin zorlaşacağını uyarıyor.




