Dünya
Yayınlanma : 17 Eylül 2026 19:15

BM raporu: ABD'nin İran'daki saldırıları savaş suçu oluşturuyor

BM raporu: ABD'nin İran'daki saldırıları savaş suçu oluşturuyor
BM İran Bağımsız Uluslararası Gerçekleri Araştırma Misyonu, ABD'nin İran'daki iki saldırısının savaş suçu olduğunu açıkladı. İran'ın protestolara müdahalesi de insanlığa karşı suç olarak değerlendirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) İran Bağımsız Uluslararası Gerçekleri Araştırma Misyonu, ABD Ordusu'nun şubat ayında İran'da gerçekleştirdiği iki saldırının 'savaş suçu' olduğuna dair makul gerekçeler tespit etti.

İlkokul ve spor merkezi hedef alındı

Misyon, İran'ın Minab kentindeki Şajareh Tayyebeh İlkokulu ve bir spor tesisine yönelik saldırıların ardından, ABD'nin bu eylemlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğu sonucuna vardı. Rapor, saldırıda 150'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, bunların yaklaşık 120'sinin öğrenci olduğunu belirtti. Ayrıca, saldırının sivil altyapıya zarar verdiği vurgulandı.

İran'daki protestolara müdahale

BM misyonu, İran makamlarının hükümet karşıtı protestolar sırasında da insanlığa karşı suç işlediğini ifade etti. Raporda, yasa dışı öldürmeler ve keyfi gözaltılar gibi birçok ihlal kaydedildi. İran hükümeti, protestolarda 3 bin 38 kişinin öldüğünü bildirmişti, ancak BM misyonu gerçek sayıların daha yüksek olduğunu düşündüğünü belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.