Çeltik üreticileri, fiyat belirsizliğinden zarar görüyor
İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Manyas'taki çeltik üreticilerinin zarar ettiğini ve fiyat belirsizliğinin sorun yarattığını açıkladı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, Balıkesir'in Manyas ilçesinde çeltik üreticilerinin karşılaştığı zorlukları gündeme getirdi. Çömez, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) henüz fiyat açıklamaması nedeniyle çiftçilerin zarar ettiğini dile getirdi.
Çiftçiler maliyetin altında satış yapıyor
Manyas'ın Bölceağaç köyünde hasat yapan çiftçilerle bir araya gelen Çömez, çeltiğin TMO tarafından bir an önce fiyatlandırılmasını istedi. Çömez, çeltiğin kilogram maliyetinin 40 lira olduğunu, ancak tüccarın bu ürünü 33-34 liradan satın aldığını belirterek, “Köylü bu yıl zarar etti” ifadesini kullandı. Çiftçi, tarlasına döktüğü alın terinin karşılığını alamadığını vurguladı.
İktidarın tutumu eleştirildi
Çömez, iktidarı sert bir dille eleştirerek, “Ankara'daki fonculara sesleniyorum. Bu ülkeyi soyup soğana çevirenlere sesleniyorum. Ankara'daki salonlarınızdan çıkın ve köylünün haline bakın” dedi. Çiftçinin emeklerinin değersizleştiğini sorgulayan Çömez, köylünün, rantiyeciler kadar önemli olmadığını ifade etti.
Maliyetlerin artışı üreticiyi zorluyor
Çömez, çeltik üretiminin maliyet kalemlerine de değinerek, tarla kirası, işçi, gübre, ilaç, tohum gibi giderlerin kilogram başına 40 lira olduğunu aktardı. Satış fiyatının 34-35 lira civarında seyretmesinin üreticiyi zor duruma soktuğunu belirten Çömez, iktidarı, üreticiyi desteklemeye davet etti.

