Cevdet Yılmaz'tan ekonomide şok hedef: 2026'da milli gelir 1,7 trilyon dolar, kişi başı 19 bin dolar
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2026'da milli gelirin 1,7 trilyon dolara, kişi başı gelirin 19 bin dolara çıkmasını beklediklerini açıkladı. Türkiye'nin son beş yılda dünya ortalamasının iki katı büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen '2025 Yılı Değerlendirme ve 2026 Yılı Hedeflerine İlişkin Bilgilendirme Toplantısı'nda gazetecilerle bir araya geldi. Yılmaz, ekonomiye dair iddialı hedefler açıkladı ve Türkiye'nin dünya ortalamasının üzerinde büyüdüğünü vurguladı.

2026 İÇİN DEV HEDEFLER AÇIKLANDI
Yılmaz, 2026 yılında toplam milli gelirin 1,7 trilyon dolara yaklaşmasını, kişi başına gelirin ise 19 bin dolara yükselmesini beklediklerini açıkladı. Ayrıca, toplam mal ve hizmet ihracatının 410 milyar dolara, turizm gelirlerinin 68 milyar dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini belirtti. 2026 için 700 bini aşan ilave istihdam öngördüklerini ve işsizlik oranının %8,4 gibi tek haneli seviyelerde kalmasını beklediklerini ifade etti.

ENFLASYONLA MÜCADELE VE BÜYÜME PERFORMANSI
Yılmaz, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını vurgulayarak, 2026'da sıkı para politikasına devam edeceklerini ve enflasyonun %20'nin altına inmesini hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin 2020-2024 döneminde dünya ekonomisinden iki kat daha fazla büyüdüğünü, bu dönemde %30'luk bir büyüme kaydettiğini belirtti. 2025 yılında ise %3,3 büyüme beklediklerini, 2026'da bu oranın %3,8'e yükseleceğini öngördüklerini ekledi.
CARİ AÇIKTA DÜŞÜŞ VE TEMEL GÖSTERGELER
Cari açıkta ciddi bir düşüş yaşandığını belirten Yılmaz, bu yıl %1,4 civarında bir cari açık beklediklerini, gelecek yıllarda ise bu oranın %1'e doğru ineceğini ifade etti. TÜFE enflasyonunun %30,9'a, temel mallardaki enflasyonun ise %17,7'ye gerilediğini, vatandaşların artık bu düşüşü hissetmeye başladığını söyledi. Hizmet sektörü enflasyonunun da %95,9'dan %44'e önemli ölçüde düştüğünü kaydetti.
