CHP'den fon düzenlemesine tepki: Bağımsız komisyon kurulacak
CHP'li Türeli, fonlara yönelik düzenlemeye tepki göstererek TBMM'de komisyon kurulmazsa CHP olarak bağımsız bir komisyon oluşturacaklarını belirtti. Düzenlemenin kanun yapım tekniğini ihlal ettiğini ve mağduriyetleri artırdığını savundu.

CHP Grup Başkanvekili Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen ve kamuoyunda "fon yasa teklifi" olarak bilinen düzenlemeye AK Parti tarafından eklenen önergeye sert tepki gösterdi. Türeli, söz konusu düzenlemenin bir organize suç konusu olduğunu belirterek, Meclis'te bir araştırma komisyonu kurulması için ısrarcı olacaklarını, aksi takdirde CHP olarak bağımsız bir komisyon oluşturacaklarını açıkladı.
Kanun yapım tekniği ve mağduriyetler eleştirildi
Türeli, düzenlemenin görüşülme şeklini ve içeriğini de eleştirdi. Teklifin ilgili komisyonlarda yeterince tartışılmadan doğrudan Plan ve Bütçe Komisyonu'na getirildiğini, ayrıca etki analizi dahi yapılmamış kritik bir maddenin gece yarısı önergesiyle eklenmesini vahim bulduğunu ifade etti. 17 Eylül sürecinde 7 portföy yönetim şirketine ait 131 fonun tasfiyeye alınmasıyla yaklaşık 18-20 milyar dolarlık bir faturanın ortaya çıktığını hatırlatan Türeli, son önergenin özellikle 17 Eylül öncesinde iade talimatı veren ancak fonların temerrüde düşmesi nedeniyle takası gerçekleşmemiş vatandaşların "alacaklı" statüsünü ortadan kaldırarak onları tasfiye kapsamına aldığını savundu. Bu durumun yaklaşık 200-250 bin kişiyi etkilediğini belirtti.
Kurumların görevini yerine getirmediği iddia edildi
Türeli, yaşananların Borsa İstanbul, MKK, Takasbank, BDDK ve SPK gibi kurumların gözetim ve denetim görevlerini yerine getirmemesinden kaynaklandığını iddia etti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in daha önce manipülasyon iddialarına yönelik tedbir alacakları yönündeki sözlerini hatırlatan Türeli, küçük yatırımcıların büyük kayıplar yaşadığını vurguladı. Türeli, söz konusu kurumların başkan ve yöneticilerinin derhal görevden ayrılması gerektiğini belirterek, konuyla ilgili olarak kamuoyunda tanınan uzmanlarla ve mağdurlarla bir araya gelerek konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme
CHP'de 3 isim disipline sevk edildi
CHP, İBB ve Tarsus Belediye Başkanını disipline sevk etti
CHP'li Türeli: Sermaye piyasası kurumları çöküşte
CHP'li Türeli, yatırım fonları tasfiyesine eleştiride bulundu
CHP genel merkezine siyasi ahlak kanunu pankartı
CHP'li Öztrak: Yeni Parti'ye geçenlere dağıtılan para CHP'ye ait
