Siyaset

CHP'den vergi düzenlemesine şok iptal başvurusu: 'Bu haraçtır!

CHP, vergi düzenlemesine Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulundu. Gökhan Günaydın, yeni düzenlemenin dar gelirlileri ve küçük esnafı zorlayacağını, bunun 'haraç' gibi olduğunu söyledi.
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
CHP'den vergi düzenlemesine şok iptal başvurusu: 'Bu haraçtır!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), vergi düzenlemelerini içeren 7566 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un yürürlüğe girmesine karşı Anayasa Mahkemesi'ne iptal ve yürürlüğü durdurma başvurusunda bulundu. TBMM'de kabul edilen kanunla ilgili başvuru dilekçesini Anayasa Mahkemesi'ne sunan CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın, milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle birlikte TBMM'de bir basın açıklaması yaptı.

'En alt kesimlere yeni yükler geliyor'

Günaydın, başvurunun gerekçelerini açıklarken, AKP hükümetinin getirdiği vergi yasalarının emeğiyle çalışanları ve toplumun en alt kesimlerini olumsuz etkilediğini belirtti. 2026 bütçesinin yüzde 89'unun vergilerden oluştuğunu ve bu bütçede 2 trilyon 756 milyar TL faiz ödemesi varken, yeni bir vergi yasasının gelmesinin manidar olduğunu vurguladı. Günaydın, yeni düzenlemenin tarım ve orman işçileri, ev temizliği yapanlar, kapıcılar, dolmuş ve taksi şoförleri, gebe kadınlar ve yurt dışında okuyan öğrenciler gibi meslek grupları için prim ve borçlanma oranlarını artırdığını, yani kazançlarından daha fazla vergi alınacağını söyledi. Ayrıca doktorlar, diş hekimleri, veteriner hekimler, emlakçılar ve kuyumculara da yeni harçlar getirildiğini ekledi. Günaydın, bu harçların adının harç olduğunu ancak amacının 'haraç' gibi algılanabileceğini sert bir dille ifade etti.

'8.9 MİLYAR TL KAMU ALACAĞINDAN VAZGEÇİLDİ'

Günaydın, yeni vergi düzenlemesiyle toplumun çalışan ve en zor geçinen kesimlerine yeni vergiler getirilirken, AKP'nin kimlerin vergilerinden vazgeçtiğini de sorguladı. 2013-2024 yılları arasında 2 milyar 890 milyon TL vergi ve yaklaşık 6 milyar TL vergi cezasının silindiğini, yani toplamda 8 milyar 909 milyon TL kamu alacağından vazgeçildiğini açıkladı. Ancak bunun buzdağının yalnızca görünen yüzü olduğunu belirten Günaydın, vergi harcamaları adı altındaki muafiyetler, istisnalar ve indirimlerle sadece 2026 yılı bütçesinde 3,5 trilyon TL'lik vergi oranından vazgeçildiğini dile getirdi. Günaydın, bir yandan sermaye ve şirketlerin vergi alacaklarından feragat edilirken, borçları silinirken ve cezaları affedilirken, diğer yandan emeğiyle geçinmek isteyenlerin sırtına yük bindirildiğini eleştirdi.

Bakmadan Geçme

Yorumlar

UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaş