Çıldır Gölü'nde buz kalınlığı kontrol ediliyor: Balıkçılar ağ atmak için gün sayıyor
Kars'ta balıkçılar, yüzeyi buzla kaplanan Çıldır Gölü'nde Eskimo usulü balık avı için hazırlık yapıyor. Buz kalınlığını kontrol eden balıkçılar, 2-3 gün sonra ağ atmaya başlayacaklarını belirtti.

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Doğruyol köyünde yaşayan balıkçılar, yüzeyi buzla kaplanan Çıldır Gölü'nde balık avı için hazırlıklarını sürdürüyor. Göldeki buzun kalınlığını kontrol eden balıkçılardan Atanur Dursun, buzun sağlam olduğunu ancak ağ atmadan önce 2-3 gün daha bekleyeceklerini belirtti.

DONAN GÖLDE KIŞ HAZIRLIKLARI
Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte yer alan ve 124 kilometrekarelik alana sahip Çıldır Gölü, dondurucu soğuklar nedeniyle tamamen buz tuttu. Geceleri hava sıcaklığının sıfırın altında 15 dereceye kadar düştüğü bölgede, balıkçılar avlanma öncesinde gerekli kontrolleri gerçekleştiriyor. Doğruyol köyünden Atanur Dursun ve arkadaşı Çetin Cengiz, göl yüzeyinde çay keyfi yaparak buzun durumunu gözlemledi.

ESKİMO USULÜ BALIK AVI YAKINDA BAŞLIYOR
Dursun, "Hava güzel. Buzun üstünde bir çay içelim dedik. Yakında da inşallah ağlarımızı atarak balık avına başlarız. Buzu kontrol ettik, sağlamlığına baktık. Buz sağlam ancak 2-3 gün daha bekleyip sonra ağlarımızı atmaya başlayacağız," dedi. Yaz aylarında balık azlığı yaşadıklarını belirten Dursun, kışın daha bol balık beklediklerini ekledi. Yöredeki balıkçılar, buzda baltayla açılan deliklerden Eskimo usulüyle ağ atarak balık tutuyor. Bu yöntemde ağlar buzun altına seriliyor ve balıkların takılması için 2 gün bekleniyor. Daha sonra buz altındaki ağlar çekilerek avlanan balıklar toplanıyor.
