Davutoğlu’ndan Erdoğan ve YÖK’e "Bilgi Üniversitesi" Tepkisi
Ahmet Davutoğlu, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kapatılması kararına sert tepki göstererek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) "üniversitelere güveni sarsan adımlardan kaçının" çağrısında bulundu.

Davutoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, üniversitelerin "bir gece yarısı kararnamesiyle kapatılır hale gelmesini" eleştirdi. Kararın final haftası öncesinde alınmasının yaklaşık 20 bin öğrenciyi, ailelerini ve akademisyenleri mağdur ettiğini belirten Davutoğlu, sürecin şeffaflıktan uzak ve şaibeli olduğunu savundu.
"Önce Kayyım Atandı, Sonra Bir Gecede Faaliyetine Son Verildi"
Üniversitelerin hukuka tabi olduğunu ancak usulsüzlük varsa kurumun tamamen kapatılması yerine sadece sorumluların cezalandırılması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Çoğu iktidara yakın aracıları üzerinden yapılan devirlerle önce üniversitenin özü zaafa uğratılmış, sonra bu gerekçeyle kayyım atanmış ve yasal gereklilikler yapılmadan bir gecede faaliyetine son verilmiştir."
Garantör Üniversite ve Uluslararası İtibar Vurgusu
Gelecek Partisi Lideri, Bilgi Üniversitesi’nin garantör kurumu olan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin öğrenci kapasitesinin daha küçük olduğunu hatırlatarak, bu durumun Mimar Sinan Üniversitesi’nin mevcut yapısını ve özgünlüğünü de olumsuz etkileyeceğini ileri sürdü. Kararın yabancı öğrenciler üzerindeki etkilerine de değinen Davutoğlu, yaşanan mağduriyetlerin Türkiye’deki üniversitelerin uluslararası itibarına ve akademik iklimine zarar vereceğini aktardı.
YÖK ve Hükümete Zor Sorular
Açıklamasında kararın hukuki gerekçelerinin açıklanmasını talep eden Davutoğlu, yetkililere şu soruları yöneltti:
YÖK tarafından atanan kayyımlar tarafından yönetilen İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin kapatılmasını gerektiren hukuki şartlar nelerdir?
Kayyım yönetimi, YÖK ve garantör üniversite arasında bu karara ilişkin yazışmalar yapılmış mıdır?
Final haftası öncesinde yaklaşık 20 bin öğrencinin yaşadığı mağduriyetin sorumluları kimlerdir?
Mali sürdürülebilirliğinde sorun olmadığı belirtilen bir üniversitenin kapatılmasıyla oluşacak kamu zararına ilişkin hukuki değerlendirme yapılmış mıdır?
Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve YÖK yetkililerini, kurumların sürekliliğini yok eden ve düşünceyi boğan adımlardan kaçınmaya davet etti.
Bakmadan Geçme
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye Net Mesaj: Hepimizin Menfaatine Olur
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Lideri Bahçeli Bugün Bir Araya Geliyor
Davutoğlu Gelecek Partisini Feshetti! Vekillerin Yeni Rotası Belli Oldu
İsrail basınından Şara analizi: Arkasındaki güç Türkiye!
Binali Yıldırım'dan Özgür Özel'e Sürpriz Telefon!
Erdoğan’dan İspanya Başbakanı Sánchez’e Tebrik Telefonu
