Davutoğlu'ndan İran-ABD görüşmeleri için çarpıcı uyarı: Türkiye masada olmalı!
Davutoğlu, İran-ABD müzakerelerinde Türkiye'nin yer almamasının kaygı verici olduğunu belirterek, ülkenin diplomatik süreçlerde aktif rol alması çağrısı yaptı. Trump'ın tavrı ve G7 zirvesine davet edilmeme gibi durumları eleştirdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İran ile ABD arasında İsviçre'de başlayan kritik müzakerelere dair endişelerini dile getirerek Türkiye'nin bu süreçlerde aktif rol alması gerektiği çağrısında bulundu. Davutoğlu, "Uyarımı açık ve net şekilde yapmak istiyorum: Bölgede ve dünyada geleceğin dengelerinin şekillendiği bu dönemde süreçlerin dışında kalmayın!" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.
TÜRKİYE'NİN MASADA OLMAMASI KAYGI VERİCİ
Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, İsviçre'de başlayan İran-ABD müzakere sürecini değerlendiren Davutoğlu, masada Pakistan ve Katar gibi yakın dostların arabuluculuk yaparken, İran'ın tek NATO komşusu olan Türkiye'nin yer almamasının sıradan bir durum olmadığını vurguladı. Daha önce diplomatik nezaket çerçevesinde teşekkür açıklamaları yapılmış olsa da, bu durumun telafi edilemeyeceğini belirtti. Davutoğlu, 2010 Tahran Anlaşması ve 2006-2016 arasındaki nükleer görüşmelerde Türkiye'nin oynadığı öncü role de dikkat çekerek, "Kimse savaşın dışında kaldık diye avunmasın; Pakistan da savaşın dışında kaldı ama dünyanın yükselen diplomatik gücü konumunda masada." ifadelerini kullandı.
TRUMP'IN TAVRI VE G7 ZİRVESİ GÖNDERMESİ
Davutoğlu, Türkiye'nin bu süreçlerin dışında kalmasının nedenlerinden birinin, eski ABD Başkanı Trump'ı üzmemek adına takınılan çekingen tavır ve dil olduğunu öne sürdü. Trump'ın İran ile görüşerek bölgeyi yeniden şekillendireceğini söylemesine rağmen Türkiye'yi masada istememesini eleştirdi. Geçen hafta yapılan G7 zirvesine bölgeden Mısır ve Katar gibi ülkelerin davet edilip, bir ay sonra NATO zirvesine ev sahipliği yapacak Türkiye'nin davet edilmemesini de bu tabloyu tamamlayan bir unsur olarak değerlendirdi. Davutoğlu, Ankara'nın NATO zirvesi öncesinde bu kritik tabloyu ciddiyetle ele alması ve gecikmeden gereken tedbirleri alması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bakmadan Geçme
CHP, İsrail'le ticaretin askıya alınmasını önerdi
Erbakan, F-35 savaş uçaklarının durumunu sorguladı
AK Parti’nin İki Eski Başbakanı Arasında Sessiz Hesaplaşma
Fatih Altaylı Erdoğan'ı Haklı Buldu: Davutoğlu ve Arınç'a Sert Tepki!
Davutoğlu’nun Oğlunun Nikahına Arınç-Gökçek Gerilimi Damga Vurdu
CHP Dış Politika Kurulu'ndan Mekke Anlaşması'na onay çağrısı
