Ekonomi

Doğalgazda devlet desteği azaldı, kademeli fiyat tarifesine geçildi

Doğalgazda devlet desteği azalırken, kademeli fiyat tarifesine geçildi. Yüksek tüketim yapan abonelerin daha fazla ödeyeceği belirtildi.
HABER MERKEZİ
HABER MERKEZİ
2 dk Sesli Dinle 0
Doğalgazda devlet desteği azaldı, kademeli fiyat tarifesine geçildi

Doğalgazda devlet desteğinin azaldığı yeni bir kademeli fiyat tarifesine geçildi. Bu karar, ortalama üstü tüketenlerin daha yüksek fatura ödeyeceği anlamına geliyor.

FİYAT ARTIŞI AÇIKLANDI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren geçerli olacak şekilde elektrik ve doğalgaza fiyat artışının duyurusunu yaptı. Açıklamada, ‘Konut tüketicileri için kademeli fiyat uygulamasına geçilmiştir’ ifadesine yer verildi. Bu durum, 4 Nisan 2026 tarihinden itibaren yüksek tüketim yapan abonelerin devlet desteğinden daha az yararlanacağı ve dolayısıyla daha yüksek fatura ödeyeceği anlamına geliyor. İl bazında ortalama tüketim belirlenerek, ortalamanın yüzde 75 üstünde tüketenlerin daha fazla ödeyeceği bir sisteme geçildi.

ETKİLENEN ABONE SAYISI

Yüksek enerji tüketen villa ve müstakil evlerde devlet desteği azalacak. Bu değişiklikten 21 milyon abonenin 2 milyon 800 bininin etkilenmesi bekleniyor, ancak resmi bir rakam henüz açıklanmadı. Uygulama, desteklerin tamamen kalktığı anlamına gelmiyor; desteklenen ve daha az desteklenen aboneler olacağı belirtiliyor. 2023 verilerine göre, hane başı en fazla doğalgaz tüketimi Hakkari'de gerçekleşti. En az tüketim ise Adana'da gözlemleniyor.

KADAMELİ FİYAT TARİFESİ NEDEN ÖNEMLİ?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kademeli faturaya geçişin işaretini ocak ayında vermişti. Bu sistem, yıllık bir kez düzenleme yapılmasını, enflasyon oranı ve küresel enerji maliyetlerindeki değişimlerin dikkate alınmasını ön görüyor. Uzmanlar, bu yeni uygulamanın enerji tasarrufu açısından kritik bir adım olduğunu belirtiyor. Hedef, yüksek tüketim yapan grupların tasarrufa yönelmesi ve düşük tüketimli abonelerin daha az fatura ödemesidir. Bakan Bayraktar, doğalgazda da kademeli fiyatlandırmaya geçmeyi planladıklarını açıkladı.

Bu Yazıyı Paylaş