Gündem

Edirne'de süpürgecilik mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Edirne'de 56 yıldır süpürgecilik yapan Hamdi Gaspar, mesleğin yok olma tehlikesiyle karşılaştığını ve teknolojinin etkisiyle zorlu bir dönemden geçtiğini belirtti.
DHA
DHA
1 dk Sesli Dinle 0
Edirne'de süpürgecilik mesleği yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Edirne'de, 56 yıldır süpürgecilik yapan 77 yaşındaki Hamdi Gaspar, mesleğini yaşatmaya çalışırken zorlu koşullarla mücadele ediyor.

Edirne\

Mesleğin geçmişi ve günümüzdeki durumu

1970'li yıllardan 2000'li yılların başına kadar Edirne Süpürge Borsası'nda 250 esnafın bulunduğunu belirten Gaspar, bugün sadece 8 kişinin kaldığını ifade etti. Bu meslek, geçmişte yaklaşık bin kişiye ekmek kapısı olurken, teknolojinin etkisiyle bu sayı hızla düştü. Gaspar, “Teknoloji bizi bitirdi” diyerek, süpürge üretiminde yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Edirne\

Üretim süreci ve karşılaşılan zorluklar

Süpürge üretiminin zorluğunu aktaran Gaspar, her süpürgenin beş altı elden geçtiğini ve bu süreçteki iş gücünün önemine vurgu yaptı. Ancak son yıllarda satışların düştüğünü belirten Gaspar, “Kışın satışlarımız yüzde 40-50'lere bile yaklaşmaz” dedi. Ayrıca, bölgede ham madde üretiminin de ciddi şekilde azaldığını, bunun tüketimi olumsuz etkilediğini ifade etti. Hamdi Gaspar, eski günlerdeki üretim miktarının yanı sıra, şu anda sadece 3 arkadaşının aktif olarak üretim yaptığını ve yeni neslin bu mesleğe ilgi göstermediğini belirtti. Süpürgeciliğin geçmişte kazandıran bir meslek olduğunu fakat artık ekonomik şartların bu mesleği sürdürülemez hale getirdiğini sözlerine ekledi.

Edirne\Edirne\Edirne\Edirne\Edirne\Edirne\

Bu Yazıyı Paylaş