Gündem

Emekli resim öğretmeni, bahçesini sıra dışı bir sanat atölyesine dönüştürdü

İzmir'de emekli resim öğretmeni Zümrüt Özmen, evinin bahçesini kumaş, atık malzemeler ve kurumuş otlar gibi farklı materyallerle donatılmış eşsiz bir sanat atölyesine dönüştürdü. Özmen, 40'a yakın sergi açtı ve uluslararası alanda da tanınd
DHA
DHA
2 dk Sesli Dinle 0
Emekli resim öğretmeni, bahçesini sıra dışı bir sanat atölyesine dönüştürdü

İzmir'in Buca ilçesinde yaşayan 75 yaşındaki emekli resim öğretmeni Zümrüt Özmen, evinin bahçesini alışılmışın dışında bir sanat atölyesine çevirerek, sanatını farklı bir boyuta taşıyor. Özmen, çalışmalarında klasik resim tekniklerinin dışına çıkarak kumaş, naylon, kurumuş otlar ve hatta atık malzemeleri gibi sıra dışı unsurları da kullanıyor.

Emekli resim öğretmeni, bahçesini sıra dışı bir sanat atölyesine dönüştürdü 1

KLASİK TEKNİKLERİN DIŞINDA BİR YAKLAŞIM

20 yıl boyunca resim öğretmenliği yaptıktan sonra 1998'de emekli olan Zümrüt Özmen, sanatsal üretimine hız kesmeden devam ediyor. İzmir'deki evinin bahçesini adeta bir sanat laboratuvarına dönüştüren Özmen, düz zeminler yerine kumaş, yarı plastik ve naylon gibi farklı yüzeylerde çalışmayı tercih ediyor. Kurumuş otlar ve geri dönüştürülmüş atık malzemeleri de fırça darbeleriyle buluşunca ortaya eşsiz eserler çıkıyor. Kendine has bir teknik geliştiren Özmen, özellikle fosforlu boyalarla yaptığı çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Bugüne dek yaklaşık 40 sergi açtığını belirten Özmen, "Bahçem atölyem gibi oldu. Klasik bir fırça ressamı değilim. Hep yatay çalışırım. Etrafta beni görenlerin övgüleri ayrı ama farklı yaş ve meslek gruplarından övgüsü ve beğenisi beni ihya ediyor. Buradan geçen bir çocuk da çok ilgi gösteriyor. Mahalle esnafının da takdirle karşılaması ve sanata ilgi duymaları beni inanılmaz mutlu ediyor" dedi.

Emekli resim öğretmeni, bahçesini sıra dışı bir sanat atölyesine dönüştürdü 2

DOĞADAN İLHAM ALAN MALZEMELER

Özmen, sanatsal sürecini şu sözlerle aktarıyor: "Düz zeminlerde tekniğim çok çalışmıyor ya da ben zevkle çalışamıyorum. Önce denemeler yapıyorum. Malzemelerim değişkenlik gösteriyor. Boyalar, kimyasal maddeler olduğu kadar çalılar da benim için bir malzeme oluyor. Değişik dokular elde etmeye alışığım. Kurumuş ot yardımıyla resmimi tamamladığımı görenler bu duruma çok şaşırıyor. Komşularımla neredeyse 50 yıldır birlikteyiz. Dolayısıyla onlar da sanatımı ilgiyle karşılıyor. Doğma büyüme İzmirliyim. Beni güvende tutan, yaşam sevinci veren şeylerden biri dostlarımla burada olup hala sanat ile iç içe olmak." Fosforlu resim yapmaya başladıktan sonra ilk kez 2013'te İzmir Sanat Bienali'nde özel bir sergiyle eserlerini sanatseverlerle buluşturan Özmen'in çalışmaları Romanya, Avusturya ve İtalya gibi pek çok ülkede de sergilendi. Vize engeli nedeniyle gidemediği teklif aldığı yerlerin de olduğunu ekliyor.

Bu Yazıyı Paylaş