Emekliler, çalışma koşullarını protesto etti
Emekliler, inşaattan düşerek ölen bir işçi anısına eylemde iktidarı eleştirdi. Yaşlılığa rağmen çalışmak zorunda kalan emekliler ve çocuk işçilik sorununa dikkat çekilerek, geçim sıkıntısı ve politikalara tepki gösterildi.

İstanbul'da bir grup emekli, inşaattan düşerek hayatını kaybeden 71 yaşındaki Nurettin Muganlı anısına bir eylem düzenleyerek iktidarın ekonomi ve emeklilik politikalarını eleştirdi. Tüm Emeklilerin Sendikası'nın organize ettiği eyleme YENİ Parti İstanbul İl Başkanlığı temsilcileri de destek verdi. Basın açıklamasında, emeklilerin geçim sıkıntısı nedeniyle yaşlarına rağmen ağır işlerde çalışmak zorunda kaldığı vurgulandı.

Yaşlılığa rağmen çalışma zorunluluğu
Açıklamada, siyasi iktidarın emekli aylıklarını yaşam maliyetinden uzaklaştırdığı belirtilerek, "Bir ömür çalışan insan emekli olduğunda dinlenemiyor. Yeniden çalışıyor. Çünkü geçinemiyor." denildi. İktidarın "Türkiye büyüyor" söylemine karşılık, emeklinin sofrasının neden küçüldüğü ve 70 yaşını aşmış insanların neden iş aradığı soruları soruldu. Açıklamada, yaratılan zenginliğin kimlere dağıtıldığına dair eleştiriler yer aldı ve sermayeye sağlanan ayrıcalıklara karşılık emekliye düşenin kemer sıkmak olduğu ifade edildi.

Çocuk işçilik ve emekli yoksulluğu eleştirisi
Eylemde, hem MESEM'lerde (Mesleki Eğitim Merkezleri) çalışan çocukların hem de yaşlı emeklilerin çalışma hayatında yer almak zorunda kalması eleştirildi. Açıklamada, "Bir ülke düşünün, çocukları da çalışıyor emeklileri de..." denilerek, çocukları ucuz işgücüne dönüştüren anlayış ile emeklileri geçinemediği için yeniden işgücü piyasasına süren anlayışın birbirinden bağımsız olmadığı belirtildi. Doğrudan alıntıyla, "İnsanların 70'inden sonra ekmek parası için şantiyelerde çalışmasını normalleştiremezsiniz. Çocukların işyerlerinde yaşamını yitirmesini eğitim politikasının yan sonucu olarak göremezsiniz." ifadelerine yer verildi. 78 yaşındaki emekli Kadir Özçelik, geçimini sağlamak için pazardan "atıkların temizlerini" aldığını belirtirken, 73 yaşındaki emekli öğretmen Mehmet Aras ise haftanın 4 günü markette çalıştığını ve çalışmasa geçinmenin mümkün olmadığını söyledi. Emekliler, ödedikleri sigorta primlerinin karşılığını almak istediklerini dile getirdiler.
