Erdoğan'ı Nevruz konusunda İYİ Parti mi etkiledi? İYİ Partili isim anlattı
Siyaset kulislerinde Nevruz kutlamaları ve beraberinde gelen tartışmalar, 26 Mart 2026 sabahında yeni bir "strateji" iddiasıyla ısınmaya devam ediyor.

Nevruz kutlamaları sırasında yaşanan gerginlikler ve bölücü sloganlara karşı Beştepe’den gelen "kararlı duruş" mesajları, İYİ Parti cephesinde farklı bir okumaya tabi tutuldu. Ahmet Kamil Erozan, iktidarın söylem değişikliğini tamamen "matematiksel kaygılara" bağladı.
"İYİ Parti Oyları Aldı Götürüyor"
Erozan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın normal şartlarda komisyon süreçleri ve diplomatik dengeler nedeniyle bu kadar keskin bir çıkış yapmasının beklenmediğini savunarak şunları söyledi:
"Erdoğan, o açıklamayı yapmak zorunda kaldı çünkü kendisine 'İYİ Parti oyları aldı götürüyor' denildi. Milliyetçi seçmendeki kayışı durdurmak için bu refleksi gösterdi. Eğer anketlerdeki bu tablo olmasaydı, devam eden komisyon süreçleri nedeniyle o açıklamayı yapamazdı, sessiz kalmayı tercih ederdi."
Komisyon Süreci ve Milliyetçi Seçmen Denklemi
Erozan’ın dikkat çektiği "komisyon süreci" ifadesi, Meclis’teki anayasa çalışmaları veya bölgeye yönelik yürütülen hassas politikalarla ilişkilendiriliyor. İYİ Parti kanadına göre; iktidar bir yandan "yumuşama" mesajları verirken, diğer yandan İYİ Parti’nin merkez sağ ve milliyetçi tabandaki yükselişini kırmak için "sertlik" kartını oynamak zorunda kalıyor.
Siyasi Rekabette "Nevruz" Turnusolu
Nevruz üzerinden yürütülen bu söz düellosu, önümüzdeki seçimlerde milliyetçi oyların kimin hanesine yazılacağı konusundaki büyük mücadelenin de bir yansıması. İYİ Parti, hükümetin bu tür çıkışlarını "seçime endeksli geçici tepkiler" olarak nitelendirirken; Cumhur İttifakı cephesi ise terörle mücadelede tavizsiz olduklarını vurgulamaya devam ediyor.
Yorumlar
- Alp Demir
İyi partinin birinci hedefi ana muhalefet partisi olmak olmalıdır. Bu ülkedeki iktidar sorununun nedeni ana muhalefet partisinin kendisidir. Önce bütün yolları tıkayan, iktidara bilerek veya bilmeyerek sürekli kazandıran bu ana muhalefetten bir an önce kurtulmak zorundayız. Ana muhalefet partisi olmadan iktidar olamazsınız. CHP/İYİ PARTİ/ZAFER ve geriye kalan ıvır zıvırla iktidar olamazsınız, olsanız da hiç bir şeyi değiştiremezsiniz.
