Erdoğan: Saldırı olursa Türkiye savaştan kaçmaz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye yönelik bir saldırı durumunda ülkesinin savaştan kaçmayacağını net bir dille ifade etti. Mekke Anlaşması'nın küresel barışa önemli bir mesaj verdiğini belirten Erdoğan, Suriye ve Lübnan'a destek verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye yönelik bir saldırı durumunda ülkesinin savaştan kaçmayacağını ve çekinmeyeceğini net bir dille ifade etti. Doha merkezli Al Jazeera Arapça televizyonuna verdiği röportajda gündeme dair açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Türkiye'ye barış değil de savaş için saldıracak olanlar olursa Türkiye, bu savaştan da çekinmez, kaçmaz; bunu da çok açık ve net bir şekilde söylüyorum. Böyle bir şeyi yaşamak istemeyiz" dedi.
Mekke Anlaşması ve Küresel Barış Mesajı
Erdoğan, Türkiye, Pakistan ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması'nın dünyaya önemli bir mesaj verdiğini belirtti. Bu anlaşmanın, özellikle ABD ile İran arasındaki gergin bir dönemde imzalanmasının küresel barış için anlamlı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, "Dünya barışına önemli bir mesaj' diyorum çünkü Türkiye barıştan yana tavır koyan bir ülke olarak Mekke'nin seçilmiş olması, bu barış için önemli bir adım olmuştur" diye konuştu. Anlaşmanın, üç ülkenin ortak savunma anlayışını NATO'nun 5. maddesine benzer şekilde güçlendirdiğini ve herhangi bir saldırı durumunda birbirlerini savunma şansına sahip olacaklarını ekledi.
Bölgesel İlişkiler ve Suriye Politikası
Mekke Anlaşması'na başka ülkelerin de katılımına açık kapı bıraktıklarını belirten Erdoğan, Mısır'ın da arzu etmesi halinde anlaşmaya dahil olabileceğini söyledi. İsrail'in bölgedeki saldırgan tutumuna değinen Cumhurbaşkanı, İsrail'i savaşın baş aktörü olarak nitelendirdi. Suriye ile ilişkilerine de değinen Erdoğan, devlet mekanizmalarının iyi bir ilişki içinde olduğunu ve Suriye'yi yalnız bırakmayacaklarını ifade etti. Yakın zamanda Şam'a bir ziyaret gerçekleştireceğini de sözlerine ekledi. Lübnan'a yönelik saldırılar nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getiren Erdoğan, Lübnan'a destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Gazze'yi kendi başına bırakamayacaklarını ve üzerlerine düşen görevi yapmaya devam edeceklerini vurguladı. Hamas'ın ateşkes maddelerine bağlı kalmasına karşın İsrail'den olumlu bir yaklaşım göremediklerini söyledi. Sudan'a her türlü desteği vermeye devam ettiklerini de ekledi.
ABD ve AB İlişkileri
ABD ile ilişkiler bağlamında F-35 uçakları konusundaki sözün yerine getirilmesini beklediklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin muhatabının Amerika olduğunu ve İsrail'in bu görüşmelerde yer almadığını belirtti. Rusya ile ilişkilerinin gayet iyi olduğunu ve telefon diplomasisiyle sürdürdüklerini söyledi. Avrupa Birliği ile ilişkilerinde ise Türkiye'nin önceliğinin AB olmadığını, ancak AB'ye katılma isteğinin devam ettiğini dile getirdi. AK Parti iktidarıyla Türkiye'nin daha güçlü yarınlara yürüyeceğine inancını yineledi. Arap dünyasına ise birlik ve beraberlik mesajı gönderdi.
Bakmadan Geçme
Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dostluğunu vurguladı
Trump, Erdoğan ile dostluğunu vurguladı ve yaptırımları değerlendirdi
AKP'ye geçişin ilk hamlesi yaptı! Cemil Tugay Saray görüşmesi yapmıştı
Erdoğan'dan Konyaspor-Filistin maçına destek mesajı
Oğuz Kaan Salıcı'dan Erdoğan'a hukukun iki terazisi eleştirisi
Erdoğan’dan 'Fon' talimatı! Yeni idari ve hukuki düzenlemeler gündemde
