Ezgi Apartmanı davasında karar bekleniyor
Kahramanmaraş'taki Ezgi Apartmanı davasında yarın karar duruşması görülecek. 35 kişinin hayatını kaybettiği depremde ailesini kaybeden Nurgül Göksu, adaletin sağlanmasını ve ihmali olan kamu görevlilerinin cezalandırılmasını talep ediyor.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremlerinde 35 kişinin yaşamını yitirdiği Ezgi Apartmanı'na ilişkin davada, yarın karar duruşması yapılacak. Olayda oğlunu, gelinini ve 6 aylık torunu Asude'yi kaybeden Nurgül Göksu, mahkeme heyetinden emsal bir karar beklediğini belirterek, "Belki bu karardan sonra binlerce Asude yaşayacak" dedi.

Adalet arayışı sürüyor
Kahramanmaraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek 12. duruşma öncesinde sanıkların yazılı savunmalarını tamamladığı öğrenildi. Mahkeme, yarın saat 09.30'da yapılacak duruşma için emniyetten yeterli güvenlik önleminin alınmasını talep etti. Nurgül Göksu, duruşma öncesinde Kapıçam Deprem Şehitliği'ni ziyaret ederek dua etti ve ardından ANKA Haber Ajansı'na süreci değerlendirdi. Savcının bir önceki duruşmada sunduğu esasa ilişkin mütalaada, kolon kesen işletme sahipleri hakkında ağır cezalar talep edildiğini hatırlatan Göksu, mahkemenin de bu yönde karar vermesini umduğunu dile getirdi. Üç buçuk yıldır adalet mücadelesi verdiğini vurgulayan Göksu, çevredeki binalar ayaktayken Ezgi Apartmanı'nın yıkılmasının ihmali gösterdiğini belirtti. Kardeşleri büyüyüp hayata tutunurken, 6 aylık torunu Asude'nin enkaz altında hayatını kaybettiğini anlatan Göksu, "Asude uçtu, melek oldu. Benim çocuklarım da geri gelmeyecekler. Ama kolon kesenlere rekor cezaları eğer verilirse, bir daha bu ülkede kolon kesildiğinden dolayı insanlar hayatını kaybetmeyecekler" ifadelerini kullandı.

Kamu görevlilerine tepki
Yetkililere seslenen Göksu, çocuklarının adaletinin sağlanmasını istedi. Üç evladını kaybeden bir anne olarak yaşamaya devam edebilmesi için bir sebep verilmesi gerektiğini söyleyen Göksu, "Benim çocuklarımın adaletini sağlayınız. Benim tek dileğim, tek isteğim bu" diye konuştu. Çocuklarının cenazelerinin dahi düzgün bir şekilde toprağa verilemediğini anlatan Göksu, yetkililerden empati yapmalarını talep etti. Son bilirkişi raporunda işletme sahiplerinin yanı sıra, 2021'deki şikayet dilekçesini görmezden gelen Onikişubat Belediyesi'ndeki bazı kamu personelinin de asli kusurlu bulunduğunu belirten Göksu, bu kişilerin hala görevde olmasına tepki gösterdi. Bolu'daki bir otel yangınında ihmali bulunan belediye personelinin yargılanıp ceza aldığını hatırlatarak, Onikişubat Belediyesi personelinin ayrıcalığının ne olduğunu sordu. AFAD'ın 2020'deki riskli yapı tespit raporuna rağmen belediyenin görevini yerine getirmediğini savunan Göksu, bu kişilerin koltuklarında oturmasını kabul etmediğini ve gereken cezayı almalarını istedi.
Ceza indirimlerine karşı çıktı
Yaklaşık 4 yıldır Türk hukukuna saygıyla davasının sonuçlanmasını beklediğini belirten Göksu, deprem davalarında sanıklara uygulanan iyi hal indirimlerine karşı çıktı. Resmi rakamlara göre 53 binden fazla insanın hayatını kaybettiği depremde sanıklara ceza indirimi yapılmasını kabul etmediklerini vurgulayan Göksu, "Üç beş yıl yatıp da bu insanların çıkmasını istemiyoruz. Kesinlikle de kabul etmiyoruz. Bu kadar insanın ölümünün bedeli üç beş yıl değil. Bizim sesimizi yetkililer duysun. Bizim tek istediğimiz şey adalet" dedi. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önceki duruşmalarda sanıklar Mustafa Pekel, Sami Kervancıoğlu ve Ertan Danacı'nın "olası kastla kasten öldürme" gibi suçlardan, fenni mesul Mehmet Tekin'in "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma", 7 kamu görevlisinin ise "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından cezalandırılmalarını talep etmişti. Müteahhit Yakup Aktaş yargılama sürecinde hayatını kaybetti.
