Fethin Mührü kitabı, Ayasofya'nın tarihinde yeni bir sayfa açtı
Demirören Yayınları'nın yayımladığı 'Fethin Mührü', Ayasofya'nın tarihini gözler önüne seren önemli bir eser olarak büyük ilgi gördü. Akademisyenlerden tam not aldı.

İstanbul'da, Demirören Yayınları tarafından yayınlanan 'Fethin Mührü: Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi' eseri, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılışının altıncı yıl dönümünde okuyucularla buluştu.

İLGİYLE KARŞILANDI
Bu eser, 86 yıllık bir hasretin ardından tekrar ibadete açılan Ayasofya'nın tarihini ve manevi değerlerini gözler önüne seren önemli belgelerle dolu. Akademisyenler ve araştırmacılardan büyük övgü alan bu özel eser, yayınlandığı gün 2,1 milyon kullanıcı tarafından incelendi. Demirören Yayınları, eser hakkında merakları gidermek amacıyla videolu bir tanıtım mesajı yayınladı ve uzmanların görüşlerine yer verdi.

NECİP FAZIL'IN SÖZLERİYLE BAŞLIYOR
Videoda, Şair Necip Fazıl Kısakürek’in “Gençler bugün mü yarın mı bilemem fakat Ayasofya açılacak” sözüyle başlıyor. Kitabın takdim yazısını yazan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ayasofya ile ilgili düşüncelerini paylaştı. Erdoğan, “Ayasofya davamızı biz Üstat Necip Fazıl’dan öğrendik. Bu heyecanı ondan yakaladık ve Ayasofya’yı da Allah’ın izniyle açtık. Ayasofya’yı biz açtık ama onu koruyacak olanlar elbette gençlerimizdir” ifadelerini kullandı.

ÖZEL BİR ARMAĞAN
Prof. Dr. Süleyman Berk, eserin Ayasofya’nın açılış yıl dönümüne özel çok önemli bir hediye olduğunu belirtti. Berk, “Hem baskısı hem hazırlanması mükemmel. Çok güzel bir jest oldu.” diyerek eseri övdü. Ayrıca, Hasan Mert Kaya, Fethin Mührü’nün arşiv niteliğindeki görsellerle dolu olduğunu ifade ederek, “Son yıllarda Ayasofya ile ilgili gördüğümüz en kapsamlı, en nitelikli çalışma olmuş.” dedi. Eserde, toplam 229 fotoğraf yer alıyor ve bu fotoğraflardan 24’ü, Ali Enis Oza'ya ait olup ilk kez yayımlanıyor.




Bakmadan Geçme
Ayasofya'nın yer altı tünelleri ziyarete açılabilecek
Ayasofya'da restorasyon ve güçlendirme çalışmaları sürüyor
Ayasofya'da doğu yarım kubbede güçlendirme çalışmaları başlıyor
Ayasofya'nın restorasyonunda üç etap tamamlandı
Bakan Ersoy, Ayasofya restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi
Ayasofya'nın ibadete açılışının yıl dönümünde tarihi mesaj: Ezanlar kıyamete dek susmayacak
