Frankfurt Türk Film Festivali'nde ‘Madelet’ belgeselinin özel gösterimi yapılacak
Madelet Grabbe Başusta'nın hayatını anlatan belgesel, 15 Haziran'da Frankfurt Türk Film Festivali'nde özel gösterimle izleyiciyle buluşacak.

İstanbul'da, Türk havacılık tarihine adını yazdıran ilk kadın pilot ve paraşütçülerden Madelet Grabbe Başusta'nın hayatını konu alan ‘Madelet - Rüzgara Karşı Uzun ve Cesur Bir Yürüyüşün Öyküsü’ belgeselinin özel gösterimi 15 Haziran'da Almanya'da, 26. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali'nde gerçekleştirilecek.

YÖNETMEN VE PRODÜKTÖR
Belgeselin yönetmenliğini Nebil Özgentürk, prodüktörlüğünü ise Hüseyin Başusta üstleniyor. Madelet’in hayat hikayesi, Türk Hava Kurumu Eskişehir Planör Okulu’nda havacılık tutkusuyla başlayan ve bugün Almanya, Amerika gibi birçok ülkede yankı bulan bir öyküye sahip. Madelet, şu anda hayatta olan ve üç havacılık brövesine sahip olan birkaç kadın havacıdan biri olarak dikkat çekiyor.

HAKLI MÜCADELESİ
1955 yılında kadınların hava harp okuluna kabul edilmeleri için ilk dilekçeyi veren Madelet, paraşüt milli takımında görev yaparken jet pilotu olma hayalini gerçekleştirmek için mücadele etti. O dönemde Hava Harp Okuluna kadın öğrenci alınmadığını öğrenince, Türk Hava Kurumu Genel Başkanı Kurmay Albay Burhan Göksel’in desteğiyle Milli Savunma Bakanlığı'na dilekçe vererek, bu konuda önemli bir adım atmış oldu. Bu girişim sonucunda 1955 yılı ekim ayında, İzmir Güzelyalı’da Hava Harp Okulu'na ilk kız öğrenciler kabul edildi. Madelet Grabbe Başusta'nın ismi, Türk Hava Kurumu’nun Ankara'daki Havacılık Müzesi’nde ve İstanbul Hava Kuvvetleri Müzesi’nde özel köşelerde anılmaktadır.
