Dünya

Fransa, çocuklar için sosyal medyayı yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oldu

Fransa, 15 yaşın altındaki çocukların sosyal medyaya erişimini yasaklayan yasa tasarısını kabul ederek Avrupa'da bu adımı atan ilk ülke oldu. Bu düzenleme, çocukların çevrim içi güvenliğini artırmayı hedefliyor.
ANKA
ANKA
1 dk Sesli Dinle 0
Fransa, çocuklar için sosyal medyayı yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oldu

Fransa Parlamentosu, 15 yaşın altındaki çocukların sosyal medyaya erişimini yasaklayan yasa tasarısını kabul etti. Bu karar, Fransa'nın TikTok, Instagram ve Snapchat gibi popüler platformları çocuklara yasaklayan ilk Avrupa Birliği ülkesi olmasını sağladı.

YASAĞIN GEREKÇESİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu yasaklamayı, görev süresinin son döneminde gerçekleştirdiği temel reformlardan biri olarak değerlendirdi. Yasanın amacı, çocukların ruh sağlığını korumak ve çevrim içi platformların bağımlılık yaratan tasarımlarının zararlarını azaltmaktır. Araştırmalar, sosyal medya platformlarındaki algoritmaların çocukları siber zorbalık ve zararlı içeriklerle karşı karşıya bıraktığını ortaya koyuyor.

DİĞER ÜLKELERDEN ÖRNEKLER

Avustralya, 2024 yılında 16 yaşın altındaki çocukların sosyal medya hesapları açmasını yasaklayan ilk ülke oldu. Bu düzenlemenin ardından birçok yaş kısıtlamalı hesap kaldırıldı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, çocukları çevrim içi tehlikelerden koruma sözü verirken, Yunanistan ve Birleşik Krallık da benzer yasaklarla ilerleme kaydediyor. Türkiye de 1 Mayıs 2026'dan itibaren 15 yaş altına sosyal medya kısıtlamaları getirecek düzenlemeleri hayata geçirecek.

Bu Yazıyı Paylaş